Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Tanjug još nije podneo zahtev za brisanje iz APR-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

04. 03. 2016.

Izvor: Beta

Tanjug još nije podneo zahtev za brisanje iz APR-a

Ukinuta državna novinska agencija Tanjug nije podnela zahtev za brisanje iz Registra privrednih društava, četiri meseca posle odluke Vlade Srbije o pravnim posledicama prestanka rada te novinske agencije, rečeno je danas Beti u Agenciji za privredne registre (APR).

Tanjug je, odlukom Vlade, prestao da radi 31. oktobra 2015. godine, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima. Ta novinska agencija i dalje emituje vesti.

Odluka Vlade Srbije o pravnim posledicama prestanka rada Tanjuga stupila je na snagu 5. novembra 2015. godine.

Prema toj vladinoj odluci, imovinu Tanjuga, koju čini pravo svojine na nepokretnostima i pokretnim stvarima, pravo korišćenja na stvarima u javnoj svojini, novčana sredstva i druga imovinska prava, treba da preuzme Republička direkcija za imovinu, po brisanju Tanjuga iz Registra privrednih subjekata.

Direkcija za imovinu ranije je saopštila da je završila popis imovine.

Dokumentacija nastalu u radu Tanjuga, koja predstavlja arhivsku građu, pripada Arhivu Jugoslavije.

Od odluke o prestanku rada, država je iz budžeta uplatila Tanjugu nešto više od 76 miliona dinara za otpremnine za 152 zaposlena, kao i za rešavanje pravnih posledica prestanka rada agencije. Agencija je nastavila da emituje vesti i posle odluke o prestanku rada.

Po vladinoj odluci direktor Tanjuga, posle isplate zarada, otpremnina i drugih obaveza, treba da podnese Agenciji za privredne registre prijavu radi brisanja Tanjuga iz Registra privrednih subjekata.

Po brisanju Tanjuga iz Registra privrednih subjekata, Registrator medija će po službenoj dužnosti izbrisati medij čiji je Tanjug izdavač iz Registra medija, piše u odluci.

Zakon o javnom informisanju i medijima predviđa da Zakon o Javnom preduzeću novinska agencija Tanjug prestaje da važi datumom potpisivanja kupoprodajnog ugovora, odnosno najkasnije 31. oktobra 2015. godine.

Agencija za privatizaciju organizovala je dva javna poziva za prodaju Tanjuga, koji su proglašeni neuspešnim, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

04.03.

2016.

Marinkovic [neregistrovani] u 13:06

Utisak javnosti

Svako ko nema sta da krije I ko radi zakonski odavno bi se javio I objasnio svoj status. Bilo bi daleko postenije i ne bi ostavljalo mesta sumnji da se rukovodstvo Tanjuga javlja i podnosi izvestaj javnosti, drustvu jer ga jos uvek drustvo tj drzava izdrzava.
Dok se to ne resi cinjenicni tekstovi poput ovog koje dostavlja Beta i dalje ce se pojavljivati i podsecati javnost na zakonske cinjenice vezane za status i rad Tanjuga, a prilivegovana gospoda nase nove elite nece da se javi, pojavi, objasni....To je utisak koji javnost ima.
Ovo je samo jos jedan razlog zbog kojeg postoji ogorcenje u nasem drustvu.
Cestitam Beti da je konacno uspela da objavi ovaj clanak i u Politici.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi