Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Ničije radio-stanice čekaju da im država odredi vlasnike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

23. 02. 2016.

Autor: S. Mirić Izvor: Blic

Ničije radio-stanice čekaju da im država odredi vlasnike

Radio-stanice Sombor, Bačka Palanka, Bač i Odžaci od novembra nisu dobile ni dinar od opština iako su i dalje zvanično javna preduzeća.

 

Zaposleni kažu da već mesecima očekuju da država odredi njihove udele u kapitalu i da se registruju kao deonička društva.

Jelena Tuševljaković, novinarka u bivšoj TV BAP u Bačkoj Palanci, za agoniju lokalnih elektronskih medija okrivljuje Agenciju za privatizaciju koja nije na vreme donela kompletna pravila privatizacije.

- Zbog nedefinisanih pravila i nezainteresovanosti države moja matična kuća je izlicitirana na basnoslovnih 250.000 evra, što naravno niko nije želeo da plati.

- Tako je uništena mogućnost da se neko javi i možda sa manje sredstava sačuva radio-stanicu - kaže Tuševljakov.

- U privatizaciji smo bili potpuno prepušteni sami sebi - ističe Zoran Lukić, direktor Radio Odžaka, dodajući da je u redakciji sada samo troje zaposlenih. On kaže da od novembra sami isplaćuju troškove da ne bi otišli u stečaj, a o platama nema ni govora. 

- Pravo na dobijanje besplatnih udela, odnosno nekadašnjih akcija od Ministarstva privrede, imamo samo nas troje. Praktično, mi ćemo biti vlasnici i pokušaćemo da opstanemo - kaže Lukić.

Posle propale privatizacije 2007. doveden je u pitanje i opstanak regionalnog Radio Sombora, ali novinari se nadaju da bi lokalna vlast mogla da pomogne u nalaženju kupca iz stečaja.

Značajnu vrednost nekih lokalnih medija čine objekti, ali mnogi smatraju da su opterećenje za poslovanje.

- Skupi su za održavanje i niko neće da ih zakupi - kaže Lukić, podsećajući da njihov radio ima i veliku bioskopsku salu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi