Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Paunović: Nema razloga za zabrinutost zbog privatizacije medija na manjinskim jezicima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

22. 02. 2016.

Izvor: Politika, Tanjug

Paunović: Nema razloga za zabrinutost zbog privatizacije medija na manjinskim jezicima

Kulturno-umetničkim programom Kancelarija za ljudska i manjinska prava juče je obeležila Međunarodni dan maternjeg jezika, a direktorka Kancelarije Suzana Paunović rekla je da nema razloga za zabrinutost zbog privatizacije medija na manjinskim jezicima i da je vlada na najozbiljniji način posvećena pitanju unapređenja i zaštite manjinskih jezika.

 

„Bilo je bojazni koje su imali Nacionalni saveti nacionalnih manjina, međutim, mi smo otpratili ove godine, pre svega zbog sistema finansiranja Nacionalnih saveta, kako je posao privatizacije medija na manjinskim jezicima tekao i moram reći da ta zabrinutost nema dovoljno razloga niti osnova”, rekla je ona novinarima pred početak obeležavanja.

Ona je istakla i da danas u Srbiji više od 72.000 dece ima celokupnu nastavu na svojim maternjim jezicima, a da više od 7.000 dece uči predmet maternji jezik sa elementima nacionalne kulture. 

Prema njenim rečima, pravo na informisanje na manjinskim jezicima putem štampanih i elektronskih medija ostvaruje se na 15 jezika a, kako je istakla, važno je da se maternji jezik neguje u medijima.

„U Srbiji danas živi više od 30 etničkih zajednica, svi govore svojim jezicima, a 2006. godine, kad je Srbija ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima, mi smo preuzeli obavezu zaštite 10 manjinskih jezika”, rekla je Paunovićsva. 

Ona je istakla da je u 42 lokalne samouprave u Srbiji uvedeno 11 manjinskihjezikau službenuupotrebu i njihovo pismo, što govori koliko je vlada na najozbiljniji način posvećena pitanju unapređenja i zaštite manjinskih jezika.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi