Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  LAF: Otkloniti sumnje u vezi s privatizacijom Niške televizije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

15. 11. 2015.

Izvor: Beta

LAF: Otkloniti sumnje u vezi s privatizacijom Niške televizije

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) pozvao je danas nadležne državne organe da provere sve relevantne podatke u vezi s privatizacijom Niške televizije (NTV), jedinog elektronskog medija čiji je osnivač grad Niš, kako bi se otklonile sumnje u eventualne nezakonitosti u tom procesu.

 

"Bez namere da se bavi prejudiciranjem, LAF smatra da je veoma značajno da se razjasne sve kontroverze vezane za javnu aukciju za prodaju kapitala NTV, među kojima i sumnje u diskriminaciju ponuđača", navedeno je u saopštenju LAF¬a.

U toj organizaciji podsetili su da je na nedavnoj javnoj aukciji 100 odsto kapitala NTV kupio konzorcijum koji čine niški dnevni list Narodne novine i fizičko lice Slađana Ostojić.

"Ministarstvo privrede prethodno je odbilo kao neosnovan prigovor jednog od ponuđača, Aleksandra Živadinovića, a da se nije upustilo u sadržinu prigovora", dodali su iz foruma.

U saopštenju su objasnili da je Živadinović je u prigovoru Ministarstvu izrazio sumnju u validnost overene izjave vlasnika Narodnih novina Vidosava Radomirovića, u kojoj se tvrdi da se te novine kao pravno lice "u celini ili delom ne finansiraju iz javnih prihoda".

Predstavnici LAF-a podsetili su da izjavu ove sadržine daje svaki ponudjač koji ima svojstvo pravnog lica jer Zakon o javnom informisanju i medijima, kao i Uputstvo za ponudjače, ne dozvoljavaju da u privatizaciji medija učestvuju "pravna lica koja se u celini ili delom finansiraju iz javnih prihoda".

"Živadinović je u svom prigovoru naveo da su Narodne novine neposredno pred privatizaciju NTV, na Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2015. godini, dobile 14.850.000 dinara iz gradskog budžeta", dodali su.

Kako su naveli, Narodne novine su prema izvodima iz Uprave za trezor, kao i ugovorima, rešenjima i drugim aktima, od 2009. godine dobijale značajna sredstva po raznim osnovama iz gradskog i opštinskih budžeta ili iz gradskih javnih preduzeća i ustanova.

"Vlasnik Narodnih novina javno je negirao da višegodišnje uplate budžetskog novca predstavljaju finansiranje iz javnih prihoda, što bi taj list zakonski onemogućilo da bude kupac medija, i ocenio da je reč o sredstvima koja su novine 'zaradile kroz pružanje usluga u okviru svoje delatnosti'", saopštio je LAF.

Oni su dodali i da je institucionalno razrešenje sporenja da li su u kupovini NTV osim kapitala članova Konzorcijuma korišćeni i javni prihodi, odnosno novac gradjana, izuzetno važno sa aspekta zakonitosti i poštovanja etičkih principa u javnim poslovima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi