Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Spasioci ili pirati na radio-talasima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

15. 11. 2015.

Autor: A. Isakov Izvor: Politika

Spasioci ili pirati na radio-talasima

Udruženje građana Mađarski pokret izdalo je saopštenje u kom tvrdi da je od 1. novembra „Panon” fondacija, koja radi pod okriljem Mađarskog nacionalnog saveta, počela da emituje program na piratskom radiju nazvanom Subotički mađarski radio.

 

Novi radio-program koristi frekvenciju 89,6 megaherca za koju nema dozvolu, što je protivzakonito, konstatuje Mađarski pokret.

U udruženju koje su pre tri meseca osnovali oponenti vladajućem Savezu vojvođanskih Mađara opominju da je emitovanje programa u suprotnosti i sa odlukama Upravnog odbora Fondacije „Panon”, optužujući predsednika SVM-a (Ištvana Pastora) da je doveo do ove protivzakonite situacije.

Poslednje saopštenje Mađarskog pokreta je nastavak razmirica u mađarskom političkom telu, a kojima je sve češće tema upravo rad medija na mađarskom jeziku.

– Bacili smo samo pojas za spasavanje delu Radio Subotice koji je program emitovao na mađarskom jeziku. „Panon” fondacija, koja ima i svoj radio i televizijski program, preuzela je obavezu emitovanja i na ovoj frekvenciji, kako bi pokušala da sačuva deo ljudi da ne ostanu bez posla. Mi smo postigli sporazum sa Radio-televizijom Vojvodine da privremeno preuzmemo emitovanje na frekvenciji 89,6 megaherca da ne bi bilo zastoja u informisanju građana na mađarskom jeziku, ali i da ta frekvencija ne bude deo privatizacione mase, jer ona treba da se vrati državi – kaže za „Politiku” Ištvan Bodžoni, direktor Fondacije „Panon”.

U Radio Subotici navode da iako je bilo i zakonskog osnova i dovoljno vremena, a izgleda da je postojao i kupac da se preduzeće proda u trećem krugu, Agencija za privatizaciju to nije dozvolila.

Svih 37 zaposlenih, od čega 26 novinara, dobilo je otpremninu, Radio nema više budžetske subvencije za emitovanje programa na pet jezika (srpskom, hrvatskom, mađarskom, nemačkom i bunjevačkom).

Od sve imovine, pa i novinara Radio Subotice, izgleda da je interesantno bilo upravo ono što nije u vlasništvu ovog medija – frekvencija 89,6 koju je RTV Vojvodina namenila za informisanje na jezicima manjina.

Proteklih godina preko nje se oglašavao program na mađarskom jeziku, dok su srpska i hrvatska redakcija koristile frekvenciju 104,4 Radio Subotice.

RTV Vojvodina je od 1. novembra raskinuo dogovor sa Radio Suboticom i ustupio frekvenciju 89,6 „Panon” fondaciji za Subotički mađarski radio, novi medij formiran na krhotinama mađarske redakcije Radio Subotice.

U taj radio je prešlo pet novinara i tri tehničara i to je upravo medij koji je Mađarski pokret označio kao piratski.

Novinari redakcije na mađarskom jeziku koji su odbili da pređu u novi medij kontrolisan od strane „Panon” fondacije i dalje pripremaju program koji se do potpunog ukidanja čuje na Radio Subotici i njegovoj „osnovnoj” frekvenciji od 104,4 megaherca, na kojoj su se sada „upresovali” i srpski i svi manjinski programi.

Doduše, redakcije na jezicima manjina, poput hrvatske, bunjevačke i nemačke, već su pripremile „odstupnicu” i svoje programe emitovaće ili na Panon radiju ili na drugim privatnim radio stanicama. Jedino će, po svemu sudeći, potpuno nestati redakcija na srpskom jeziku.

– Unutar jedne manjinske zajednice sada se podigla prašina koja se širi i na javni prostor, ali slutim da će ona izazvati na kraju suze u očima upravo nadnacionalnih Subotičana, ali i lokalnih Srba, koji će se zapitati – a ko nas zastupa u ovoj velikoj borbi za radijsku frekvenciju koja je javno dobro? O tome se ovde ćuti – kaže za „Politiku” Ljubiša Stepanović, direktor Radio Subotice.

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

16.11.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 09:57

Partijaši, partijaši...

Radio Subotica bila je neodrživa i povrh svega plen partija na vlasti. Njen poslednji direktor, koji će u istoriji ostati zapamćen i kao njen grobar, bio je puki nameštenik SPS-a. On prvi trebalo bi da se zapita zbog čega za tri godine nije uradio ništa. Njegovo partijsko novinarstvo ranije i loše, takođe partijsko rukovođenje danas... Dovoljno da se u lošem okruženju uguši jedan nekada sasvim pristojan radio.

Odgovori
ned

15.11.

2015.

Neša... [neregistrovani] u 13:06

Eh...

Radio Subotica je, uz preko šezdeset drugih medija u vlasništvu države, piratski još od 1.1.2008. godine. Svi mediji koji nisu privatizovani do 31.12.2007. godine po zakonu o privatizaciji pravno su prestali da postoje narednog dana. Međutim, kako je država najveći kršilac propisa i generator bezakonja i nezakonja nastavili su rad na osnovu neke famozne uredbe protivne zakonu donete par dana pre kraja roka za privatizaciju. Od tog dana bespravno se koriste 102 radio frekvencije koje su mogle biti dodeljene medijima drugačijeg profila. Partiokratiji je ipak važniji samoopstanak plaćan iz budžeta poguban po celo društvo. Nema osnova u tvrdnjama da Radio Subotica od 1.11.2015. godine emituje "piratski" (šta god to značilo jer u domaćim propisima takve definicije nema) jer on to čini osam godina u kontinuitetu. Delo je kažnjivo krivičnim zakonikom. Zanimljivo je da je država boreći se prethodnih godina protiv "pirata" konačno ogolela svoje daleko katastrofičnije banditisanje.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi