Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

17. 10. 2015.

Autor: Milorad Doderović Izvor: UNS

Na privatizaciju Niške televizije (NTV) ipak još nije stavljana tačka

Kume, izgore ti kesa

Bez obzira što je Niška televizija (NTV) formalno prodata u drugom krugu privatizacije Konzorcijumu koji čine niški dnevnik "Narodne novine" i glavna i odgovorna urednica i direktorka niške TV "Zona plus" Slađana Ostojić, zbog prigovora koji je Ministarstvu privrede i ombudsmanu Saši Jankoviću uputio drugi ponuđač, izvršni direktor marketinga NTV Aleksandar Živadinović kao fizičko lice, očigledno je da na ovu privatizaciju još nije stavljena tačka.

 

Na aukciji u drugom krugu privatizacije NTV Konzorcijum "Narodne novine" - Slađana Ostojić formalno su kupili NTV za 78 hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti, što je za 39,5 hiljada evra više od početne cene. Aleksandar Živadinović kao drugi ponuđač učestvovao je u licitacijskoj trci do 75 hiljada evra.

"Narodne novine" su od pre devet godina u vlasništvu porodice Radomirović koja pored ovog dnevnog lista, ima i regionalnu RTV "Belami",istoimeni internet portal, zatim zaječarski dnevni list list "Timok", pirotski nedeljnik "Sloboda" i od nedavno i lokalnu TV "Blace".

Kupovinom NTV Radomirovići su postali vlasnici oba bivša niška gradska medija, "Narodnih novina" i NTV.

Što se tiče Slađane Ostojić koja se u drugom krugu privatizacije NTV pojavila kao kupac u konzorcijumu sa "Narodnim novinama",poznato je da je ona direktor i glavni i odgovorni urednik regionalne niške TV "Zona plus" koja je u vlasništvu Vladana Gašića, sina ministra odbrane Bratislava Gašića.

Zanimljivo je inače da je u prvom aukcijskom krugu za privatizaciju NTV "u igri" bio konzorcijum "Narodnih novina" i biznismena Dragana Miloševića, koji je prema nezvaničnim informacijama kum ministra Gašića.

Ovu tvrdnju lista "Danas" niko nije demantovao.Još zanimljivije je da su i "Narodne novine" i TV"Zona plus" u godišnjem izveštaju državnog Saveta za borbu protiv korupcije objavljenom početkom tekuće godine označeni kao "mediji koji su vlasnički i finansijski bliski vlasti". 

Drugi ponuđač u drugom aukcijskom krugu privatizacije NTV bio je izvršni direktor marketinga NTV Aleksandar Živadinović, kao fizičko lice i jedan od šest radnika NTV koji nisu prihvatili otpremininu i otišli iz ove TV kuće sa devetnaestogodišnjom tradicijom.

Nezvanično, iza njega stoji grupa niških privrednika čija su imena za sada nepoznata.

Živadinović je odmah nakon drugog aukcijskog kruga podneo prigovor Ministarstvu privrede, a objašnjava i zašto?

- U prigovoru koji sam na osnovu validne dokumentacije uputio resornom ministarstvu i ombudsmanu Saši Jankoviću tvrdim da je drugi ponuđač izneo netačne podatke da nije pravno lice koje se delimično ili potpuno finasira iz javnih prihoda. A pošto je istina da se finansira iz javnih prihoda, to ga onda prema uputstvu za privatizaciju medija izbacuje iz svake igre i učešće u privatizaciji NTV. Tvrdim da se "Narodne novine" već godinama značajno finansiraju iz gradskog i republičkog budžeta. Na nedavnom niškom gradskom konkursu za sufinansiranje medijskih projekata dobile su skoro 15 miliona dinara, kaže Aleksandar Živadinović, dok čeka odgovore iz Ministarstva privrede i iz kancelarije ombdusmana Jankovića dodajući da "veruje u pravnu državu, institucije sistema i zakonitu odluku".

Živadinović je inače jedan od 6 radnika NTV koji nisu uzeli otpremnine i radne knjižice otišli iz ove medijske kuće. Otpremine su inače iznosile 200 evra po godini radnog staža, što znači da su oni koji su u NTV radili od njenog osnivanja za 19 godina staža dobili po 3.800 evra.Živadinović je izvršni direktor marketinga u poslednjih 14 godina postojanja NTV.

"Narodne novine su na nedavnom Konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Niša u 2015. godini dobile 14.850.000 dinara, što je najveći iznos koji je na ovom konkursu dodeljen jednom mediju. Prema dostupnim podacima, ove novine su prošle godine dobile najmanje 20 miliona dinara budžetskih sredstava. U Godišnjem izveštaju o vlasničkoj strukturi i kontroli medija Saveta za borbu protiv korupcije, objavljenom februara ove godine, stoji da su "Narodne novine" iz niškog budžeta od 2009. do 2012. godine dobile 49 miliona dinara", rekao je Živadinović.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi