Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Kasno za treći krug privatizacije medija?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

15. 10. 2015.

Izvor: UNS

Kasno za treći krug privatizacije medija?

Zakon nalaže da ako sutra, 16. oktobra, ne budu objavljeni Javni pozivi za treći krug privatizacije medija - njihov kapital biće prenet zaposlenima bez naknade ili će biti ugašeni. Posle drugog kruga ostalo je neprodato deset medija, među kojima su: Tanjug, Radio Subotica, Radio Sečanj, Radio Bačka iz Bača...

 

Pomenutim medijima, Agencija za privatizaciju odgovorila je da čeka tumačenje Ministarstva kulture i informisanja za sprovođenje trećeg kruga privatizacije s obzirom na to da se proces privatizacije završava 31. oktobra i da po proceduri predviđenoj Zakonom, taj proces ne mogu okončati do tada.

Međutim, podsećamo da je za Dnevnik ad iz Novog Sada napravljen izuzetak i već je raspisan Javni poziv za treći krug, a otvaranje ponuda je zakazano za 28. oktobar. U ovom slučaju Agencija ima samo dva radna dana da završi celokupnu proceduru.

Zašto je ovaj medij privilegovan u odnosu na sve koji nisu prodati u drugom krugu i kako će za njega uspeti da sprovedu privatizaciju u predviđenom roku pridržavajući se zakonskih procedura - UNS je pitao Agenciju za privatizaciju, ali nije dobio odgovor.

Odgovore na ova pitanja nismo dobili ni od Ministarstva kulture i informisanja.

„Odluku Skupštine opštine da se omogući treći krug privatizacije za Radio Sečanj poslali smo Agenciji za privatizaciju još 1. oktobra i nismo dobili nikakav odgovor. Nekoliko dana kasnije sam nazvao Agenciju i rekli su mi da čekaju tumačenje Ministarstva kulture. Nakon toga, poslali smo i Ministarstvu kulture i informisanja, kao i Ministarstvu privrede molbu da se uvaži značaj odluke Skupštine i organizuje treći krug kako bi se sačuvao jedini medij na teritoriji naše opštine i naveli da smo uvereni da će se pojaviti nekoliko potencijalnih kupaca. Nažalost, još uvek nismo dobili nikakav odgovor od ova dva ministarstva“, rekao je za UNS direktor Radio Sečnja Bratislav Šulović.

Skupština grada Subotice je 5. oktobra donela odluku kojom se omogućava treći krug privatizacije ovog radija i odredila početnu cenu od 13.350 evra, odnosno 33 odsto procenjene vrednosti kapitala.

Direktor Radija Subotica Ljubiša Stepanović naglasio je da se i oni suočavaju sa istim problemom kao i ostali mediji koji čekaju treći krug privatizacije.

„Radiju Subotici je uskraćeno pravo da u trećem krugu  dođe do kupca. O tome niko nije doneo pisani akt, ali agencijski pisari su starom mastiljarskom taktikom napravili nepremostivu prepreku za mnoge medije pa i za našu kuću. Uzalud je Agenciji još 5. oktobra dostavljena odluka o novoj početnoj ceni. Uzalud smo dobili tumačenje Zakona da se može koristiti skraćeni rok za  prodaju. Uzalud skidanje cene za radio koji „tera“program na pet jezika na svega 13 000 evra“, rekao je za UNS Ljubiša Stepanović.

Direktor Radio Bačke iz Bača Milenko Vranešević izjavio je za UNS da su pre nekoliko dana poslali zahtev Agenciji za privatizaciju da im se omogući treći krug s obzirom na to da se pojavio siguran kupac za ovaj medij, a odgovor Agencije bio je da oni realno nemaju vremena da to urade do 31. oktobra, ali su tražili mišljenje Ministarstva kulture i informisanja i čekaju njihov odgovor.

Medij čija privatizacija najviše privlači pažnju javnosti je „Tanjug“.

Zainteresovanih za njegovu kupovinu nije bilo ni u drugom krugu privatizacije čak ni po upola manjoj ceni koja je iznosila 380.467,87 evra pa se postavlja pitanje šta će biti sa državnom novinskom agencijom?

Da li će i ona dobiti šansu za treći krug? U protivnom sledi prenos kapitala bez naknade na zaposlene ili gašenje.

U Tanjugu ima 188 zaposlenih, ali se ne zna da li i koliko njih ima pravo na besplatne akcije.

UNS nezvanično saznaje da još uvek niko nije tražio da se utvrdi broj zaposlenih koji imaju pravo na besplatne akcije.

Pokušali smo da dođemo do ovog odgovora i od direktorke Branke Đukić, ali bezuspešno.

Vlada Srbije jedina je nadležna da donese odluku u vezi sa daljom privatizacijom Tanjuga.

Podsećamo, rok za okončanje privatizacije medija je 31. oktobar.

Nove vlasnike je do sada dobilo 34 od 50 medija za koje je Agencija za privatizaciju raspisala Javne pozive.

Drugi krug privatizacije čeka još šest medija.

Kapital medija koji do kraja oktobra ne bude privatizovani, pripašće zaposlenima bez naknade ili će ti mediji biti ugašeni.

Agencija za privatizaciju je sa novim vlasnicima do sada potpisala dvanaest Ugovora o prodaji medija.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

16.10.

2015.

Dragoslav [neregistrovani] u 11:57

Re:

Pa molim Vas lepo, neko moze u treci krug a neko ne , i to sa kakvim obrazlozenjem.....Strasno, sramota, katastrofa istinska.

Odgovori
čet

15.10.

2015.

Saša [neregistrovani] u 23:32

KATASTROFA

Sve ste uprskali, ova privatizacija ninašta ne liči. Za ovo će morati neko da odgovara, pre svih čelnici ministarstva i lideri Medijske koalicije, UNS, NUNS, ANEM ...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi