Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Ivanjički radio kupila mlada profesorka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

10. 10. 2015.

Autor: B. Pejović Izvor: Politika

Ivanjički radio kupila mlada profesorka

Jedino informativno glasilo u opštinskim rukama u Ivanjici JP Ivanjički radio, sada sa samo troje zaposlenih, kako stvari stoje, dobiće privatizacijom mladu i obrazovanu vlasnicu.

To je Ana Baković (24), profesorka engleskog jezika u osnovnoj školi u Ripnju kod Beograda, ćerka Ivanjičanina Jovana Bakovića, inače vlasnika ivanjičke TV Golija.

Ana je nedavno u Agenciji za privatizaciju proglašena kupcem Javnog informativnog preduzeća Ivanjički radio. Kako je objavila ta radio stanica, reč je o drugom javnom nadmetanju (na prvom za stopostotni kapital nije bilo zainteresovanih) na kome se prodavalo 70 odsto kapitala tog glasila. Cena je ovog puta bila 14.358 evra, a Ana Baković je za Ivanjički radio, kao jedini ponuđač, ponudila 14.360 evra.

Zahvaljujući tome ova devojka je od komisije za javno nadmetanje dobila „zeleno svetlo“. Ali ugovor o prodaji kapitala s Bakovićevom još nije zaključen. Potrebno je, navodi se, da Agencija za privatizaciju zatraži mišljenje od Ministarstva finansija i Regulatornog tela za elektronske medije o tome da nema kakvih smetnji za zaključenje ugovora ili stanja kojim se narušava medijski pluralizam. Tek onda se s proglašenim kupcem može zaključiti ugovor o prodaji Ivanjičkog radija.

– Uslovni sam kupac i nije tu još sve završeno, s tim što postoje realne šanse da postanem vlasnica Ivanjičkog radija – kaže za naš list Ana Baković koja sada živi u Beogradu, pa dodaje:

– Kada će biti primopredaja to zavisi od Agencije za privatizaciju. Inače, dok sam bila u Ivanjici bavila sam se pomalo poslom u medijima, nije mi nepoznat. Imam zanimljivih ideja, nadam se da ću unaprediti programsku šemu i poboljšati kvalitet programa. Pored ostalog, postoje novi standardi u vezi sa udelom kulturnog i zabavnog programa u radio-stanicama, pa ću nastojati da budu primenjeni.

Na naše pitanje koliko vlasništvo njenog oca nad TV Golija ima veze sa ovom njenom kupovinom radija, kratko je odgovorila: – Ne bih da mešam oca u ovu svoju priču. Ivanjički radio je moj poduhvat, ja sam mlada i modernijih shvatanja, što želim da primenim.

Upitana, takođe, da li će napustiti sadašnji profesorski posao u Ripnju ukoliko postane vlasnica Ivanjičkog radija, Ana Baković kaže da o tome tek treba razmišljati.

Ovo ivanjičko glasilo, koje postoji 22 godine (s tim što od 2007. ima status opštinskog javnog informativnog preduzeća), glavnina novinara i tonskih snimatelja napustila je u dva navrata. Najpre su 2008. godine, kako nam je rečeno, iz Ivanjičkog radija uz otpremnine otišla dva novinara i tri tonca. Drugi krug odlazaka dogodio se tokom ovog leta, kad je objavljena prodaja glasila. Tada je još petoro zaposlenih napustilo radio: urednica, tri novinara-voditelja i šef tehnike. Date su im otpremnine od po 200 evra za godinu staža. Ali nikome od onih koji su otišli radna sudbina nije ružičasta. Dovijaju se kako znaju i umeju: neki novinari povremeno sarađuju s pojedinim medijima za nesigurne i male honorare, bračni drugovi neke izdržavaju, ima ih i koji su se u poljoprivredi oprobali...

Sada je u Ivanjičkom radiju ostala samo direktorka Jelena Savić, jedna novinarka i tonski snimatelj. Oni i u tako okrnjenom sastavu uspevaju da emituju celodnevni program, a imaju i portal. Po rečima direktorke Jelene, Radio nema nikakav prostor u vlasništvu. – Ono što se prodaje je kvalitetna oprema, frekvencija i ostalo, s tim što nemamo dugova. Smatram da je naš kvalitetan informativni program osnovna prednost Ivanjičkog radija koja je privukla kupca. Naglasak u njemu je na zanimljivim sadržajima i informacijama iz lokalne sredine, od malih tema do najozbiljnijih, koje Ivanjičani vole da čuju – napominje Jelena Savić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi