Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Različiti aršini Ministarstva rada za otpremnine zaposlenih u medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

30. 09. 2015.

Izvor: UNS

Različiti aršini Ministarstva rada za otpremnine zaposlenih u medijima

Iako je 870 zaposlenih u medijima u privatizaciji dobilo otpremnine, brojni zahtevi su odbijeni od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijana pitanja uz obrazloženje “da je Agencija za privatizaciju već sprovela postupak privatizacije“.

U nedeljniku Pančevac se četvoro od 18 zaposlenih prijavilo za socijalni program i kompletna dokumentacija poslata je Ministarstvu rada dan pre javnog nadmetanja, 26. avgusta. Zahtev je odbijen uz obrazloženje da je u međuvremenu Pančevac postao privatno preduzeće. Nezadovoljni odlukom Ministarstva, iz Pančevca su uložili prigovor lično pomoćnici ministra Ljiljani Džuver 11. septembra uz molbu da se razmotri po hitnom postupku jer potencijalni kupac treba da potpiše ugovor. Sednica na kojoj će se razmatrati prigovor zakazana je tek za danas, tačnije tri nedelje kasnije.

RTV Kruševac je takođe podnela zahtev za 10 radnika pre održavanja javnog nadmetanja.

I RTV Inđija je podnela zahtev za otpremnine za petoro radnika 1. septembra, dve nedelje nakon otvaranja ponuda u Agenciji na kojoj je proglašen uslovni kupac ove medijske kuće.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijana pitanja je odbilo zahteve uz obrazloženje da je već pokrenut postupak privatizacije.

U odgovoru Udruženju novinara Srbije (UNS-u) Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objašnjava zašto su odbijeni zahtevi za otpremnine zaposlenih u navedenim medijima:

“Sredstva za rešavanje viška zaposlenih u JP „Radio televizija Kruševac“, AD „Pančevac“, Pančevo i JP „Radio televizija Inđija“, Inđija po odluci Radne grupe za razmatranje programa, nisu odobrena jer je, prema informaciji Agencije za privatizaciju u ovim društvima, Agencija za privatizaciju već sprovela postupak privatizacije, odnosno održane su sednice Komisije za sprovođenje postupka javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala subjekta privatizacije - na kojima su proglašeni kupci. O navedenim odlukama pravovremeno su obavešteni podnosioci zahteva“.

Međutim, podsećamo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da je lice koje izlicitira najvišu cenu na javnom nadmetanju samo potencijalni, odnosno uslovni kupac, a tek zaključivanjem Ugovora o prodaji kapitala sa potencijalnim kupcem i uplatom izlicitiranog iznosa se proglašava kupac i medij postaje privatan (član 2. tačka 8. Zakona o privatizaciji, a isti smisao je sadržan u odredbi člana 12. stav 5, koji propisuje da „Učesnik u postupku privatizacije koji je proglašen kupcem ... a koji ne zaključi ugovor u skladu sa ovim zakonom, gubi svojstvo kupca ...”, kao i članu 37. stav 4. istog Zakona „Ugovor o prodaji kapitala smatra se zaključenim kada ga potpišu kupac i Agencija ...”).

Da bi potencijalni kupac kapitala bio proglašen kupcem u smislu odredbi Zakona o privatizaciji, potrebno je:

1)      da je na javnom nadmetanju ponudio najvišu cenu čime postaje potencijalni/uslovni kupac;

2)      da je zaključio Ugovor o kupovini kapitala s Agencijom za privatizaciju i uplatio izlicitiranu cenu;

3)      pored navedenog, kao prethodni uslov zaključivanja Ugovora o prodaji kapitala, odnosno još jedan uslov na strani potencijalnog kupca da stekne svojstvo kupca kapitala jeste mišljenje nadležne organizacije za sprečavanje pranja novca o nepostojanju smetnji na strani kupca za zaključivanje Ugovora o prodaji kapitala (član 13. stav 1. Zakona o privatizaciji).

Dakle, stav Ministarstva rada kojim su odbijeni navedeni zahtevi za rešavanje socijalnog programa zaposlenih nije pravno utemeljen.

 

 

Komentari (3)

ostavi komentar
sre

30.09.

2015.

Galea [neregistrovani] u 18:37

Re:

Bilo je i toga?! Mene interesuje da li ćemo dobiti te otpremnine ili bi trebalo da tužimo Ministarstvo rada i članove komisije koja nam je uskratila otpremnine?

Odgovori
sre

30.09.

2015.

Dejan KG [neregistrovani] u 16:17

Re:

Kad pukne bruka oko selektivnog priznavanja radnog staza u ministarstvu rada i sudovi ce imati pune ruke posla.

Odgovori
sre

30.09.

2015.

Radnik [neregistrovani] u 13:54

Otpremnine

Ministar rada očigledno više brine o migrantima nego o radnicima za koje je zadužen.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi