Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Nadzor nad AP u postupku prenosa besplatnih akcija na zaposlene RTV Vranja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

16. 09. 2015.

Izvor: Ministarstvo privrede

Nadzor nad AP u postupku prenosa besplatnih akcija na zaposlene RTV Vranja

Ministarstvo privrede pokrenulo je nadzor nad radom Agencije za privatizaciju (AP) u postupku prenosa besplatnih akcija na zaposlene Javnog preduzeća “Radio televizija Vranje” iz Vranja, posle čega će preduzeti mere u skladu s nadležnostima i naložiti AP dalje postupanje. Agencija za privatizaciju je 3. septembra ove godine donela rešenje o prenosu besplatnih akcija na zaposlene Javnog preduzeća “Radio televizija Vranje”.

Ministarstvo kulture i informisanja je dopisom ukazalo da je postupljeno protivno odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima i Uredbi o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija i zahtevalo ukidanje ovog rešenja.

Imajući u vidu zakonska rešenja i strateško opredeljenje Vlade Srbije da se država na svim nivoima vlasti povlači iz osnivačkih prava kod izdavača medija, kako stoji u dopisu Ministartstva kulture, nedvosmisleno proizilazi zaključak da se celokupni kapital, posle neuspešne prodaje prenosi zaposlenima, a ne samo njegov deo, kao u slučajevima privatizaciju društvenog kapitala privrednih subjekata u drugim privrednim oblastima.

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

24.09.

2015.

no nameus [neregistrovani] u 00:03

Re:

To što su članovi UNS i medijski radnici dovedeni u zabludu oko prenosa akcija nije ništa prema činjenici da je celokupna javnost u zemlji obmanuta u vreme donošenja seta medijskih zakona. Dezinformacije i poluistine oko toga da je privatizacija medija zahtev EU i da je u zemljama Unije praksa da postoje samoprivatni mediji krili su suštinski cilj ovakvih zakona; omogućiti interesnim grupama da postignu većinski udeo, ako ne i monopol na medijskom tržištu Srbije.
Naročito bode oči tobožnji cilj zakonodavca da država izađe iz vlasništva nad medijima u svetlu činjenice da se privatizuju isključivo mediji u vlasništvu lokalnih samouprava, a "pravi" državni medij, RTS, ostaje u vlasništvu države i još se finansira iz budžeta Republike, protivno svakoj savremenoj demokratskoj praksi.
O protivustavnosti zakona o medijima, koji je donesen bez valjane javne rasprave i po hitnom postupku u nedelju popodne (!) trebalo je misliti ranije. Uostalom, to pitanje je postavljeno Ustavnom sudu pre godinu dana, ali časne sudije se još uvek ne oglašavaju. Ili ih možda treba poslovično nazvati kadijama?
Jedina rečenica u kojoj ste 100% u pravu je poslednja. Jadni smo, a tačka koju ste izostavili na njenom kraju simbolički je indikator činjenice da na to stanje jada i nepravde tačka nije stavljena i nema nagoveštaja da će tako biti u skorije vreme.

Odgovori
čet

17.09.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 01:09

činovnici

Žalosno je što su članovi UNS kao i svi radnici u medijskim kućama dovedeni u zabludu oko tzv prenosa akcija. Takodje je žalosno što isti oni smatraju da su osobe više vrednosti i da zaslužuju veći iznos akcija od bilo kog drugog zaposlenog gradjanina u Srbiji.
Želje ministra kulture i zakonska rešenja nisu isto. Neka ministar kulture pokaže u kom delu zakona piše da će biti preneto 100% akcija medijske kuće.
"Činovnici" nemaju razloga da bilo kome načine štetu, ali dozvolićete, neće ni zbog želje i obećanja jednog ministra da u budućem periodu završe u pritvoru zbog nesavesnog rada koji nije u skladu u zakonu.
Posebana sramota je da naši pre svega novinari, "guraju" priču koja je u svim normalnim državama protivustavna jer radnike zaposlene u medijskim kućama izdvajaju od svih ostalih zaposlenih
Jel to ta večita novinarska želja za pravdom, istinom i poštovanjem zakona koji treba za sve da važe jednako.
Jadni smo

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi