Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  RTV Vranje će ispitati da li postoje elementi krivičnog dela u rešenju Agencije za privatizaciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

10. 09. 2015.

Izvor: Beta

RTV Vranje će ispitati da li postoje elementi krivičnog dela u rešenju Agencije za privatizaciju

Rukovodstvo RTV Vranje i predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) najavili su danas da će ispitati da li postoje elementi krivičnog dela u rešenju Agencije za privatizaciju koja je, umesto da prenese sav kapital bez naknade na 16 novinara i drugih zaposlenih u RTV Vranje, dve trećine kapitala te kuće vratila državnom Akcionarskom fondu radi dalje prodaje.

Prethodni direktor RTV Vranje Zoran Veličković izjavio je da je 30. juna Agencija za privatizaciju "izvršila strašan pritisak" da RTV mora da im dostavi novu dokumentaciju, jer postoji zainteresovani kupac i uputila televiziji pitanje "zašto zaustavljaju prodaju, zbog čega neko iz Agencije može da izgubi posao".

"Ne želim da budem preoštar i da mislim da je namerno, želim da verujem da je reč o administrativnom propustu, jer je u suprotnom na delu vladavina sile nad vladavinom prava", kazao je Veličković na konferenciji za novinare u Beogradu.

Predstavnik UNS-a Petar Jeremić ocenio je da je rešenjem direktor Agencije Ljubomir Šubara "na najgori mogući način i bahato prekršio Zakon o informisanju i izvršio pljačku".

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kazao je da se ovakvim rešenjem dovodi u pitanje suština medijskih reformi.

"Kako je moguće da mi razvlašćujemo državu medijskim zakonima, a da ista ta država procesom privatizacije postaje opet vlasnik medija", upitao je Obradović i dodao da se čini da je situacija isforsirana zbog nečije namere da RTV Vranje kupe "isti ljudi koji pazare medije na sve strane".

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović upitao je da li Agencija za privatizaciju "u ovoj zemlji može biti iznad Zakona o javnom informisanju" i podsetio da taj zakon predstavlja krovni zakon u procesu privatizacije.

"To što je Agencija poslala da postoje zainteresovani kupci je nešto što otvara sumnju da nije u pitanju samo administrativna greška", kazao je on.

Vršilac dužnosti direktora RTV Vranje Ninoslav Smiljković podsetio je da je taj medij uradio sve onako kako je propisano zakonom.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je ranije danas da zahteva od Agencije za privatizaciju da bez odlaganja preispita svoju odluku o privatizaciji Javnog preduzeća RTV Vranje, koju smatra neutemeljenom i pravno neodrživom.

U saopštenju, Ministarstvo je navelo da je odmah po saznanju za spornu odluku u petak, 4. septembra zatražilo izjašnjenje Agencije za privatizaciju, kao i da izjašnjenje koje je Ministarstvo primilo 7. septembra ne sadrži zadovoljavajuće objašnjenje.

Ministarstvo je danas uputilo novi dopis Agenciji sa jasnim pravnim tumačenjem zbog čega je takva odluka neutemeljena i pravno neodrživa.

 

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

10.09.

2015.

MilutinX [neregistrovani] u 14:02

Tja

Čuveni Vranjanci i ljubitelji Zakona čija primena ubija lokalne i regionalne medije: (L-D) Petar Jeremić i Nino Brajović. Ostale ne znam, valjda su pravi Vranjanci kojima želim seću. Da budem malo i sarkastičan... ma, necu.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi