Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija  |  U Ćupriji 90 odsto novca za medije dobila televizija koja još ne emituje program
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija

09. 09. 2015.

Izvor: UNS

U Ćupriji 90 odsto novca za medije dobila televizija koja još ne emituje program

Na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata u Ćupriji od 5.000.000 dinara predviđenih za medije, 4.505.000 dinara je dodeljeno „Pomoravskom glasniku“ d.o.o. – osnivaču Televizije Pomoravlje registrovane 3. juna 2015. godine, a ostalih 495.000 dinara „Kopernikus Cable Network-u“ iz Niša. Na konkurs se, inače, javilo osam učesnika, a komisija je odlučila da odbije njih šestoro. Kako UNS nezvanično saznaje, kao potencijalni medij koji će zameniti RTV Ćupriju pominje se Televizija Pomoravlje koja još uvek ne emituje program, a u vlasništvu je Siniše Milutinovića iz Niša.

Ogranak "Pomoravskog glasnika" u Ćupriji osnovan je 29. juna, istog dana kada je doneta Odluka o likvidaciji RTV Ćuprija.

„U ogranku u Ćupriji imamo jednog zaposlenog radnika. Ogranak je formiran 29.06.2015. godine, po rešenju br BD 55818/2015. Planiramo u narednim danima zapošljavanje još 5-6 radnika, od kojih će neki verovatno biti radnici koji su radili u RTV Ćuprija“, rekao je za UNS direktor TV Pomoravlja Siniša Milutinović.

„Imamo dozvolu za emitovanje od strane REM do 2023. godine na teritoriji Ćuprije, Jagodine, Paraćina i Svilajnca, a platili smo i šestomesečnu taksu/naknadu. Registrovani smo u Registru medija“, dodao je Milutinović.

O daljim planovima svoje televizije, Siniša Milutinović je za UNS rekao: „Plan je da Televizija Pomoravlje postane u doglednoj budućnosti regionalni medijski lider. Programska šema je detaljno prezentovana kako REM-u, tako i samoj SO Ćuprija prilikom konkurisanja za sufinansiranje projekta od javnog interesa. Fokus će svakako biti na informativnom programu i mislim da možemo značajno da doprinesemo boljoj informisanosti svih građana Ćuprije”.

UNS nije dobio odgovor od Milutinovića na pitanje kako komentariše to što je dobio 90 odsto novca na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata za televiziju koja još uvek nije počela da radi.

Podsetimo, Skupština opštine Ćuprija 29. juna donela je odluku o likvidaciji RTV Ćuprija čiji je osnivač bila opština. Sa zaposlenima je raskinut radni odnos, isplaćene su im otpremnine, kao i zaostale zarade.

Neki od njih su odmah pronašli novi posao, među kojima i nekadašnji direktor te medijske kuće Bojan Knežević. Kako je izjavio za UNS, on i još 11 bivših radnika RTV Ćuprija su se zaposlili u opštinskoj Ustanovi kulture i bave se kulturnim aktivnostima.

Na pitanje UNS-a zašto nije pokrenut postupak prenosa kapitala bez naknade zaposlenima, Bojan Knežević nije odgovorio.

UNS je kontaktirao predsednika opštine Ćuprija kako bi objasnio zašto je opština likvidirala svoju jedinu lokalnu televiziju i nije omogućila privatizaciju medija sa 22 godine dugom tradicijom.

„Skupština opštine Ćuprija kao osnivač i izdavač RTV Ćuprija je donela odluku o pokretanju postupka likvidacije. Čekalo se do juna meseca da se vidi hoće li doći do privatizacije ovog medija i pošto nisu ispunjeni uslovi, pokrenut je postupak likvidacije. Pregovarali smo sa SINOS-om koji su bili protiv privatizacije, ali nisu bili ni za dobrobit radnika jer kada sam im tražio mišljenje o otpremninama za zaposlene, nisam ga dobio. Na osnovu Zakona o radu, 10 radnika se izjasnilo kao tehnološki višak i odmah su dobili otpremnine početkom juna, a sa ostalih 39 je raskinut odnos i isplaćene su im otpremnine po pokretanju postupka likvidacije“, rekao je za UNS predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

Ninoslav Erić je na pitanje zašto nije izvršen prenos kapitala RTV Ćuprija zaposlenima bez naknade, odgovorio da je opština dosta sredstava ulagala u opremu i da ih je televizija koštala četiri miliona dinara mesečno pa je zbog toga Skupština odlučila da opremu ne poklanja radnicima ove medijske kuće.

Podsećamo, član 142.  Zakona o javnom informisanju i medijima ističe da ukoliko do 1. jula 2015. godine ne bude prodat kapital izdavača, postupak prodaje kapitala se obustavlja, a kapital izdavača se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade. U slučaju da zaposleni ne prihvate prenos besplatnih akcija, medij prestaje da postoji i briše se iz Registra medija, a odluku o promeni delatnosti izdavača ili ukidanju izdavača donosi osnivač izdavača.

„Oprema će ostati u vlasništvu opštine, a najverovatnije će je koristiti Ustanova kulture za proizvodnju filmskih promotivnih videa“, dodao je Erić.

Jedan od bivših zaposlenih u RTV Ćuprija Zoran Matić izjavio je za UNS da se nekoliko sada već bivših radnika žalilo Privrednom sudu u Ćupriji kako bi se poništila odluka Skupštine opštine o likvidaciji ovog medija koja je nezakonita, jer po članu 142. Zakona o informisanju i medijima, ova medijska kuća je morala biti privatizovana.

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi