Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Borba oko vlasništva nad Televizijom Smederevo između sadašnjih i bivših zaposlenih
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

04. 09. 2015.

Izvor: UNS

Borba oko vlasništva nad Televizijom Smederevo između sadašnjih i bivših zaposlenih

TV Smederevo objavila je javni poziv za upis besplatnih akcija u vrednosti od 2.138.000 dinara, nakon obustave privatizacije ovog medija od strane Agencije za privatizaciju. Na televiziji trenutno ima devetoro zaposlenih jer je njih 22 uzelo otpremnine.

Pet bivših radnika Televizije Smederevo je zainteresovano za kupovinu ovog medija i, kako su rekli za UNS, bili su spremni da izdvoje 100.000 dinara za kupovinu televizije uz 5.000.000 dinara koje bi investirali u narednih pet godina.

“S obzirom na to da lokalna samouprava kao izdavač nije na vreme dostavila Agenciji odluku o modelu privatizacije, što je preduslov za oglašavanje prodaje televizije, obustavljen je postupak privatizacije TV Smederevo. Gradska vlast nije dostavila Agenciji potrebnu dokumentaciju jer nije želela da mi postanemo vlasnici. Intervenisali smo nekoliko puta i kod Agencije za privatizaciju, ali bezuspešno”, rekao je za UNS jedan od bivših zaposlenih na TV Smederevo koji je želeo da ostane anoniman.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović za UNS je rekla da Agenciji za privatizaciju nije dostavila odluku o modelu za privatizaciju Televizije Smederevo u predviđenom roku jer su sadašnji radnici na ovoj televiziji želeli da budu akcionari i da televizija ostane u njihovom vlasništvu.

Kako UNS saznaje, i neki od bivših zaposlenih u Televiziji Smederevo imaju pravo na besplatne akcije pa će ako se prijave, ova medijska kuća biti u vlasništvu bivših i sadašnjih radnika koji nigde do sada nisu upisali akcije.

Rok za upis akcija počeo je 2. septembra i traje 15 dana.

Akcionarskom fondu prenosi se udeo koji preostane, posle prenosa bez naknade zaposlenima.

Podsećamo, izmene i dopune Zakona o javnom informisanju predviđaju da, za medije za koje do 1. jula nije oglašen javni poziv, prestaje mogućnost finansiranja iz budžeta.

Zaposleni postaju vlasnici kapitala, ukoliko to žele, a prethodno nisu uzeli besplatne akcije drugih državnih preduzeća.

U suprotnom, medij će biti brisan iz registra javnih glasila, što znači da prestaje da postoji.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi