Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Kamere same ne snimaju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

03. 09. 2015.

Autor: M.Mitrović Izvor: Dnevnik

Svih sedmoro radnika CINK-a Novi Kneževac uzelo otpremnine

Kamere same ne snimaju

Javno preduzeće Centar za informisanje Novi Kneževac CINK slovilo je za najjeftiniju lokalnu medijsku kuću ponuđenu na prodaju. Novi gazda, za samo 480 evra postao je biznismen Radoica Milosavljević iz Kruševca, koji je u ovom talasu privatizacije pazario više medija.

Opština Novi Kneževac kao osnivač, bila je vlasnik ove kuće koja je izdavala „Novokneževačke novine" i imala televiziju „Info kanal" u okviru lokalne kablovske mreže.

Dosadašnja ekipa CINK-a poslednji 798. broj „Novokneževačkih novina" izdala je 28. avgusta, u iščekivanju da novi gazda preuzme firmu prestalo je i emitovanje TB programa, a preduzeće će vlasnika dočekati bez radne snage, pošto je svih sedmoro zaposlenih uzelo otpremnine koje je obezbedilo resorno ministarstvo.

-Svi se pitaju zašto smo prodati tako jeftino, a neki su čak zvali da nije greška misleći da je u pitanju 480.000.

Nije greška, jer mi nemamo nekretnine, samo tehniku.

Svi smo se opredelili da uzmemo otpremnine i koliko čujemo nema nikakvih smetnji da nekoga od dosadašnjih radnika ponovo uposli novi vlasnik, kaže direktor JP CINK Deže Čejtei.

Čejtei napominje da novi vlasnik još nije dolazio da vidi šta je kupio, ali se sa Milosavljevićem video u Agenciji za privatizaciju u Beogradu prilikom otvaranja ponuda.

Milosavljević je bio jedini ponuđač, ponudio je duplo više od početne cene, koja je iznosila 235,05 evra, i tom prilikom rekao da firma ima potencijala.

Otpremnine su stigle i zaključno s poslednjim danom avgusta CINK je ostao bez zaposlenih, koji su za rastanak u prostorijama priredili skromno oproštajno druženje.

„Novokneževačke novine" izlaze četiri decenije, računajući prethodno glasilo „Glas komune" čiju tradiciju baštine.

Prostorije u kojima je do sada bitisalo JP CINK su u državnom vlasništvu, a od opreme tu su 10 računara, dve kamere, jedna mala kamera i dva fotoaparata.

Ako sve sračunamo oprema vredi nešto više nego što je firma plaćena.

Preduzeće ima nekih dugovanja, ali isto toliko i potraživanja.

Opština je do sada finansirala poslovanje, jer je od oglasa i sopstvenih prihoda od prodaje novina pokrivano tek nekoliko procenata, predočava Čejtei.

Prostorije JP CINK su zatvorene, a kada novi vlasnik ispuni obaveze da u roku od mesec dana zaključi ugovor sa Agencijom za privatizaciju i dobije pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i Regulatornog tela o nepostojanju smetnji za zaključenje ugovora, dalji kontakti uslediće sa Opštinom.

Dosadašnja glavna urednica Danica Knežević Popov opredelila se da pokrene internet portal koji će se baviti informisanjem na području novokneževačke opštine i okoline, a ostali još nemaju konkretnih planova.

Suzana Mađar koja je kao novinarka na mađarskom jeziku radila šest godina, kaže, ne zna šta će dalje raditi.

Zorica Urošev je u novinarstvu skoro tri decenije, a bila je i na dužnosti glavne urednice: "Uzela sam otpremninu, jer neizvesno je šta će novi vlasnik učiniti, da li će angažovati nekog od nas bivših radnika ili će dovesti nekog drugog, a ugovor ga obavezuje da narednih pet godina obavlja informativnu delatnost".

Doajen novokneževačkog novinarstva Slobodan Markovljev, sada penzioner, bio je prvi i dugogodišnji glavni i odgovorni urednik „Glasa komune".

-Bio sam ovde od prvog broja novina, posle je pokrenut i TV kanal, a sve što je rađeno bilo je sa ciljem informisanja u lokalnoj sredini.

Činjenica je da se dešavalo da novinari u malim sredinama trpe i pritiske pojedinih opštinskih funkcionera, da su se i uplašili za svoju sudbinu u ovim kriznim vremenima.

U celini ja ovu privatizaciju lokalnih medija ne razumem, ali je evidentno da postoji potreba za blagovremenim informisanjem građana, što ne mogu da ispune mediji iz velikih centara, kaže Markovljev.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

03.09.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 13:24

Kamere ne snimaju bez kamermana

Vrednost u medijskim organizacijama nisu sredstva za rad (kamere, predajnici i dr.), vec radnici (novinari, kamermani, tehnicari i drugo osoblje). Tu istinu nisu videli, ili nisu zeleli da vide "reformatori" u nadleznim ministarstvima.

Nadlezni ministri ne vide da ce se "javno iformisanje", ukljucujuci reklamiranje nastaviti putem (ne)ovlascenog ili (ne)zakonitog prenosa putem veb-a, kao sto se to pre 20-tak godina vrsilo pomovu "piratskih" radio-difuznih stanica (bez dozvola).

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi