Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  NTV da postane regionalni servis
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

24. 08. 2015.

Autor: Z. Miladinović Izvor: Danas

NTV da postane regionalni servis

Udruženje predsednika Skupština stanara u Nišu, koje po sopstvenoj proceni okuplja oko 40.000 građana, pozvalo je Nišlije da se svakog radnog dana u podne okupe ispred Niške televizije u znak protesta zbog predstojeće neadekvatne privatizacije ili gašenja ovog medija, čiji je osnivač Skupština grada.

Poziv na redovne proteste upućen je u petak sa „nultog“ okupljanja ispred NTV, kojem je prisustvovalo tridesetak članova udruženja.

Njegovi čelnici su kazali da je cilj protesta da se procedura privatizacije NTV „zamrzne“ kako bi ona kuća u narednom periodu postala regionalni javni servis.

Prerastanje NTV u javni servis je svojim odlukama tražila i Skupština grada, ali je po donošenju novog Zakona o informisanju i medijima, koji nalaže privatizaciju medija u državnom vlasništvu, donela suprotnu odluku.

Tokom vikenda u jutarnji program su se uključivali građani koji su pružali podršku NTV i izražavali spremnost da je „brane“, a režija je puštala muzičke numere „Pogledaj dom svoj anđele“, „Odlazi cirkus iz našeg malog grada“ ili „A sad adio“.

Skoro svi od 75 zaposlenih koji su se izjasnili za odlazak uz socijalni program uzeli su otpremnine.

Deo njih će nastaviti da radi na redukovanom programu sve do okončanja privatizacije, kako ekran ne bio ostao zatamljen.

NTV nije privatizovana u prvom krugu jer je jedini potencijalni kupac, konzorcijum koji čine biznismen Dragan Milošević i niške Narodne novine, na javni poziv priložio nepotpunu dokumentaciju, zbog čega će, po zakonu, NTV ići u drugi krug privatizacije, kada će početna cena od 75.000 evra biti prepolovljena.

Ukoliko i u tom krugu bude ovakvih manjkavosti, nekoliko zaposlenih u NTV dobiće besplatne akcije, koje će moći da proda ukoliko ne želi ili ne može da vodi televiziju zbog evidentnog nedostatka kapitala i kadrova. 

Nezvanična saznanja o kupcu 

Prema nezvaničnim saznanjima pojedinih medija, Dragan Milošević je kum ministra odbrane i funkcionera SNS Bratislava Gašića, a vlasnik Narodnih novina je Tomislav Radomirović, koji je u Godišnjem izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije označen kao čovek „blizak svakoj vlasti“.

Oni nisu odgovarali na pozive Danasa da prokomentarišu ovakve podatke.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi