Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

20. 08. 2015.

Autor: D. Eraković Izvor: Danas

Čekaju se niže cene

Šabački mediji, RTV Šabac i list „Glas Podrinja“ nisu našli kupca u prvoj ponudi.

 

RTV Šabac imao je visoku cenu od 71 milion dinara, odnosno oko 600.000 evra, i to je verovatno razlog što se niko nije javio za kupovinu.

Inače, TV Šabac ima regionalnu frekvenciju, i raspolaže zajedno sa Radio Šapcem poslovnim prostorom od oko 1.500 kvadrata. Poseduje dva dobro opremljena studija, kao i solidnu mobilnu tehniku. TV Šabac imao je oko 50 zaposlenih, ali je pre aukcije uz otpremninu otišlo 12 zaposlenih, od čega dve novinarke, dok su ostalo komercijalisti i tehničko osoblje.

Radio Šabac poseduje opštinsku frekvenciju, i raspolaže sa dva studija. JKP RTV Šabac imao je godišnji promet od oko 50 miliona dinara, od čega nešto više od polovine su sredstva gradskog budžeta dok se ostalo namirivalo na tržištu. Godišnji gubitak kretao se do dva miliona dinara.

List „Glas Podrinja“ imao je cenu od 185.000 evra, i bila je samo jedna ali nepotpuna ponuda koja je odbačena. Ovaj šabački nedeljnik koji obeležava 71 godinu izlaženja već je jedanput bio privatizovan po rekordnoj ceni od oko 700.000 evra.

Međutim, kupci nisu uplatili poslednju ratu tako da je ugovor poništen i list se ponovo našao na aukciji. U toku prve privatizacije redakciju je napustilo desetak novinara i saradnika, na čelu sa direktorom i glavnim urednikom zbog, kako je obrazloženo, neadekvatnog odnosa prema profesiji tadašnjih vlasnika. List poseduje 700 kvadrata poslovnog prostora i zapošljava oko 15 novinara i saradnika.

Otpremninu je za sada uzeo bivši direktor RNIRO „Glas Podrinja“ i dugogodišnji kolumnista Branko Jelić uz objašnjenje da nije sve na prodaju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi