Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  "Pančevac" na licitaciji 27. avgusta - Početna cena za najstariji list na Balkanu 54.000 EUR
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

20. 08. 2015.

Izvor: ekapija.com

"Pančevac" na licitaciji 27. avgusta - Početna cena za najstariji list na Balkanu 54.000 EUR

Ko je novi vlasnik "Pančevca" znaće se najverovatnije u četvrtak, 27. avgusta, prenela je "RTV Pančevo". U trci su posle otvaranja ponuda u Agenciji za privatizaciju kao mogući kupci ostala četiri kandidata - preduzeće "Auto-centar Zoki" iz Pančeva, konzorcijum Melite Popović i Nikole i Lazara Dangubića, kao i fizička lica Nenad Živković i Boro Duraković.

 

 

Posle otvaranja ponuda potencijalnih kupaca, Agencija za privatizaciju je juče konstatovala da je svu potrebnu dokumentaciju dostavilo preduzeće "Auto-centar Zoki" iz Pančeva, čiji je vlasnik Zoran Peševski.

Šansu da se pojave na aukciji, koja treba da se održi u sledeći četvrtak, 27. avgusta, ako dopune dokumentaciju, imaju i konzorcijum koji čine Melita Popović, Nikola Dangubić, sadašnji prvi čovek SPS-a u Pančevu, i Lazar Dangubić, kao i dva fizička lica - Nenad Živković, bivši glavni urednik "Pančevca", i Boro Duraković, vlasnik firme "Yunirisk", čija je glavna delatnost prerada opasnog industrijskog otpada.

Kompanija "Politika novine i magazini", iako je otkupila dokumentaciju, nije se pojavila sa ponudom, koja bi ionako bila odbijena, jer u ovom preduzeću deo vlasništva ima i država.

Ponuda preduzeća "Božić i sinovi" iz Omoljice pored Pančeva, koje se takođe bavi reciklažom otpada, nije ni otvorena posle prijave da duguje novac "Pančevcu".

Po nepotvrđenim podacima "RTV Pančevo", reč je o dugu od 16.000 dinara.Ovo je drugi pokušaj privatizacije "Pančevca".

Najstariji list na Balkanu, koji je počeo da izlazi 1869. godine, u feburaru 2008. bio je prodat Cvijeti Marković, supruzi Dobrosava Markovića, vlasnika nekoliko poljoprivrednih preduzeća, za 2,2 mil EUR.

Agencija za privatizaciju je poništila ovu prodaju početkom 2010. godine, godinu dana pošto novi vlasnik nije platio drugu ratu koju je izlicitirao.

Od tada se "Pančevac" nalazi u državnim rukama.

Po novom Zakonu o privatizaciji, ne postoji mogućnost da sadašnji kupac, iako fizičko lice, izlicitiranu cenu plati u šest godišnjih rata.

Deo radnika je posle prve privatizacije "Pančevca" osnovao novi list - "Pančevac pres", ali on je u međuvremenu prestao da izlazi.

Protiv rukovodilaca ovog novog lista predato je više krivičnih prijava, a po presudama pančevačkih sudova, neki od tih rukovodilaca i dan-danas plaćaju kazne po donetim presudama.

Najmanja početna cena sadašnjeg "Pančevca" biće 54.000 EUR, koliko je procenjena vrednost kapitala za godinu dana.

Po saznanjima "TV Pančevo", nekoliko radnika je juče izrazilo želju da dobije državnu otpremninu za radnike u medijima.

Procedura koja bi omogućila ovim radnicima da dobiju otpremninu morala bi da bude ekspresna jer čitava procedura mora da bude završena pre aukcije, što znači u roku od nekoliko dana.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi