Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Zainteresovani na različitim talasnim dužinama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

14. 08. 2015.

Autor: Slađana Novosel Izvor: Danas

Danas javno nadmetanje za Regionalnu RTV Novi Pazar

Zainteresovani na različitim talasnim dužinama

Javno preduzeće za informisanje „Novi Pazar“ (Regionalna RTV Novi Pazar), ako budu ispunjeni svi uslovi i otklonjeni nedostaci, trebalo bi da dobije novog vlasnika.

Početna cena za ovaj mediji, čiji osnivač je grad Novi Pazar, je 89.347 evra. Novi vlasnik dobiće tehniku, opremu, dozvolu za emitovanje programa, dozvolu za regionalnu frekvenciju, pedesetak zaposlenih, ali i blokiran račun za 14 miliona dinara i 19 sudskih procesa vrednih 21 milion dinara (naknada štete, topli obrok i prevoz za radnike). Zgrada u kojoj je smeštena RTV Novi Pazar vlasništvo je grada i nije predmet prodaje. Za kupovinu su zainteresovani konzorcijum na čijem čelu je aktuelni direktor Regionalne RTV Novi Pazar Denis Mavrić i Muhamed Zukorlić, brat muftije sandžačkog Muamera Zukorlića.

Ova privatizacija je top tema u gradu. Pre nedelju dana prodaja je odložena, kako je saopšteno „zbog tehničke greške u ličnim dokumentima jednog od članova konzorcijuma“ i ostavljen je rok do juče da se to ispravi. Odlaganje javnog nadmetanja, kod čelnika lokalne samouprave i lidera bošnjačkih partija koje participiraju u gradskoj vlasti, izazvalo je brojne sumnje, ali je i rasplamsalo međusobne optužbe zainteresovanih strana. Potežu se dokumenta iz sudskih i policijskih arhiva, najavljuju krivične prijave. Nijedna privatizacija u ovom gradu, a većina ih je završena neslavno, nije izazvala toliko buke kao ova. Privatizaciona tema postala je otvoreno politička.

Zukorlić je Agenciji za privatizaciju i Policijskoj upravi Novi Pazar prijavio Mavrića „da je skrivao podatke o stvarnoj vrednosti preduzeća kako bi se negativno uticalo na moguće zainteresovane kupce“ (prijavljeno je više zaposlenih nego što ih ima, na spisku imovine ne nalaze se automobil i zgrada u kojoj se nalazi RTV Novi Pazar). Mavrić je uzvratio podnošenjem krivične prijave“ za iznošenje lažnih informacija“, ali i medijima dostavio dokumentaciju koja, kako tvrdi, dokazuje da je Zukorlić u Bosni kažnjavan „za neovlašćeno nošenje oružja, za neplaćanje zakupa za objekat koji je koristio i za neplaćanje alimentacije bivšoj supruzi“. Mavrić je, čak, dostavio i mejl kojim bivša supruga Muhameda Zukorlića dokazuje da protiv njega „Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo vodi spor, a odnosi se na nepoštovanje sudske presude o izdržavanju maloletne dece. Uvidom u podatke službe socijalne zaštite općine Novo Sarajevo, imenovani je dostavio potvrdu da je zaposlenik IZ u Srbiji kao tehničko lice sa mesečnom platom u iznosu oko 150 eura“. Krivičnu prijavu protiv Zukorlića najavljuje i član konzorcijuma i pomoćnik novopazarskog gradonačelnika Muzafer Dragolovčanin (kod čijeg prezimena je ustanovljena tehnička greška) „zbog neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka, narušavanja poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti, povrede tajnosti postupka i uvrede“.

Gradska vlast iza potencijalnog kupca Zukorlića vidi njegovog brata muftiju koji se, kako tvrde, „nameračio“ na zgradu u kojoj se nalazi ovaj mediji. Novopazarski gradonačelnik Meho Mahmutović, na konferenciji za novinare, bio je jasan da „zgrada nije predmet privatizacije, niti će biti“.

- Obavešteni smo da porodica Zukorlić nudi zgradu ljudima od kojih traži pare za privatizaciju. Zgrada je sada pod zaštitom privatnog obezbeđenja i bilo ko da kupi RTV, moraće da je napusti, naglasio je Mahmutović i dodao da planiraju da u tu zgradu smeste uprave gradskih javnih preduzeća.

Mahmutović i njegova Sandžačka demokratska partija (SDP) najavili su da će, od nadležnih službi, zatražiti da ispitaju poreklo imovine braće Zukorlić. Predsednik Stranke za Sandžak (SZS) Fevzija Murić novinarima je rekao da će i njegova partija tražiti od domaćih i međunarodnih institucija da ispitaju „njihovo učešće u kupovini i ako uspeju da dođu do ove medijske kuće da se ugovor razvrgne“. Murić ističe da nije jasno „da li Muamer Zukorlić u političkom sunovratu pokušava da kontrolom medija nastoji da promeni mišljenje građana ili da medijskim manipulacijama pokušava da izvuče političku ili ličnu korist“. Sandžačka narodna partija (SNP) Mirsada Đerleka saopštila je da „budno prati dešavanja“ i ocenjuje da „Agencija za privatizaciju direktno utiče na privatizaciju“ i da je potencijalni kupac Zukorlić „smišljena akcija njegovog uticajnog brata, koji želi da uspostavi apsolutni medijski mrak u Novom Pazaru i Sandžaku“.

Oglasila se i nevladina organizacija Akademska inicijativa „Forum 10“ i izražava zabrinutost „u pogledu regularnosti procesa privatizacije i mogućih posledica po stanje u medijima i medijske slobode, kao i u pogledu dostupnosti informacija od značaja za građane Sandžaka u budućnosti“. „Započeti proces privatizacije, u atmosferi u kojoj do sada protiče, ukazuje na veliku mogućnost da interesi radnika ove TV i svih građana Sandžaka budu gurnuti u stranu i da u određenom scenariju homogenizuje medijsku sliku Sandžaka i uvede medijsko jednoumlje i jednostranost i potpunu kontrolu medija u Sandžaku“, navodi se u saopštenju ove NVO i pozivaju se nadležni organi da obezbede regularnost privatizacije i na taj način spreče da „pojedinci ili određene interesne grupe preuzmu potpunu kontrolu nad medijskom scenom u Sandžaku“.

U međuvremenu, konzorciju je saopštio da im se priključilo još dvadesetak privrednika iz Novog Pazara, Sandžaka i dijaspore jer „žele da zaustave medijski mrak koji bi zavladao u Sandžaku“ .

BKZ osuđuje gradonačelnika

Bošnjačka kulturna zajednica „sa gnušanjem odbacuje i najoštrije osuđuje histerično ponašanje gradonačelnika Novog Pazara Meha Mahmutovića koji svojim izjavama punim mržnje i uvreda ovih dana permanentno uznemirava novopazarsku i širu javnost“. U saopštenju BKZ ističe da nije razumljivo zašto se gradonačelnik Mahmutović boji legalne privatizacije Regionalne televizije. „Zakon je obavezao državu da privatizuje državne medije baš iz razloga da političari i vlastodršci ne bi utjecali na te medije. S kojim pravom gradonačelnik, kao sastavni dio državne izvršne vlasti, jasno, glasno, drsko i arogantno javno staje na stranu jednog od potencijalnih kupaca obrušavajući se gnusnim lažima, potvorama i uvredama na drugog potencijalnog kupca. Zakon o privatizaciji jasno garantuje jednakost kupcima u aukcijskom nadmetanju i strogo zabranjuje preferiranje jednog kupca“, saopštava BKZ, čiji je jedan od osnivača muftija Zukorlić.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi