Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Da li je realna ideja da studio B postane zadružna svojina građana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

18. 07. 2015.

Autor: Dragiša Kovačević Izvor: Danas

Da li je realna ideja da studio B postane zadružna svojina građana

Dragiša Kovačević vlasnik SOS kanala i jedan od deoničara Studija B - Voleo bih da svoj deo, ukoliko na sudu dobijemo spor protiv Studija B i isplate nam deonice, uložim u korist Studija B.

Ukoliko televiziju kupi neki tajkun, u tom slučaju ne bih dao ni dinara, ali u suprotnom voleo bih da uložim deonice, ako mi budu isplaćene, i postanem na neki način ponovo akcionar. Šteta bi bila da se jedan takav brend kao što je Studio B, koji je bio zaštitni znak Beograd, ugasi ili bude služio interesima nekog kupca.

Branko Pavlović advokat, zastupnik malih akcionara

Svako ko se prijavi ima mogućnost da postane vlasnik. Međutim, meni nikako nije jasno kada smo mi to naseli na priču da je privatna svojina u slučaju medija bolja od državne. Privatna svojina je u pogledu medija iskrivljen pogled na svet, dok državna može da bude dobra ili loša. Privatizacija u medijima je sumanut koncept. Moguće je da se ljudi organizuju i udruže, to postoji kao model u različitim sferama, ali taj koncept neće imati nikakve šanse. Uvek će se iza tih akcionara naći neko ko će da bude kontrolor.

Danilo Šuković ekonomista

Zašto da ne. Ako iza toga stoje časne namere i ako propisi to dozvoljavaju, zašto da ne. Ako ne postoji taj rizik da se iza građana koji se okupljaju oko takve ideje ne nađe neko ko želi damanipuliše, onda je to dobra ideja. Zadružna svojina je poželjna u svim delatnostima, od poljoprivrede pa sve do medija.

Aleksandar Timofejev bivši direktor Studija B

Nažalost, za Studio B je kasno i sve se više pokazuje da bi najbolje rešenje za Studio B bilo da postane pravi gradski javni servis. Bilo je moguće, ali je sve to prošlo mnogo davno. Glasno sam govorio šta će se dogoditi kada je bila rasprava o medijskim zakonima, kada sam istakao da je potrebno da gradovi imaju svoje javne servise. Te priče da građani pokušavaju da kupe televiziju i njihove akcije su lepe, ali utopističke da bi bile realne. Pogotovo sada kada smo ušli u mesec, dva do završetka procesa privatizacije.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

21.07.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 10:32

pobrkani loncici

Vlasnici Studija B su bivsi radnici NIGRO Borbe, Sporta i Stamparije, jer su oni i osnivaci, novoikomponovani su pobrkali loncice naravno u svoju korist

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi