Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Novinari prešli u novi "Komunalac"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

07. 07. 2015.

Autor: Z. R. Izvor: Večernje novosti

Novinari prešli u novi "Komunalac"

Početkom ovog meseca prestalo je da postoji Javno preduzeće za informisanje "Vrbas".

 

Većina, od ukupno 35 zaposlenih, nastavila je da radi u TV Bačka i na radiju Vrbas, iako više ne znaju ko im je poslodavac. Ne veruju da će mediji opstati, jer su dugovanja tri i po puta veća od vrednosti preduzeća.

U međuvremenu opština je našla rešenje za sedmoro zaposlenih, nudeći im posao u novom komunalnom preduzeću.

Na poslednjoj sednici SO promenjen je osnivački akt JKP "Standard", čime je formirano novo JKP, pod nazivom "Komunalac", u kome sada sedmoro medijskih poslenika radi u odeljenju "za proizvodnju kinematografskih dela, audiovizuelnih sadržaja i TV programa, ispitivanja javnog mnjenja i organizovanje sastanaka i seminara".

Sve komunalne usluge prenete su u novo preduzeće, a "Standard" će nastaviti da se stara samo o grejanju.

Za v.d. direktora "Komunalca" imenovan je dosadašnji direktor "Standarda", Radomir Čurović.

"Novo odeljenje, u novom JKP, delovaće i kao dopisništvo, koje će pripremati i slati priloge radijskim i TV kućama u pokrajini i republici, jer bi bilo nedopustivo da velike manifestacije u opštini ne budu medijski propraćene. Novi radnici će na tržišnim osnovama, kao i ostali u JKP "Komunalac", zarađivati plate", objasnio je Čurović.

Deo nezadovoljnih radnika JPI "Vrbas" uputio je dopis direktoru, Opštinskom veću Samostalnog sindikata, odbornicima i predsedniku opštine, naglašavajući kako nije sporan pokušaj lokalnog rukovodstva da uposli ljude, već je nedopustivo kako je to urađeno. 

Diskriminacija je više nego očigledna. Ponudu o prelasku u novo javno preduzeće dobili su zaposleni u JPI "Vrbas", koji su članovi vladajućih stranaka, a najvažnije je bilo da se za svakog od njih pojedinačno založio neko od političara. Sigurno je da na "listu za spasavanje" nisu došli zbog svojih radnih kvaliteta  navedeno je u dopisu.

Bez ijednog medija

Novinar Petko Koprivica, koji je od osnivanja radio u JPI "Vrbas", ukazuje da će opština ostati bez ijednog lokalnog medija. 

"Dekretom je ukinut opštinski list "Glas", a pitanje je dana, kad će prestati sa radom i Radio Vrbas i TV Bačka. Mislim da je to sve smišljeno urađeno", tvrdi Koprivica.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi