Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Protest novinara ispred Ustavnog suda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

07. 07. 2015.

Izvor: Tanjug

Protest novinara ispred Ustavnog suda

Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) organizovaće danas protest ispred Ustavnog suda u Beogradu zbog, kako se navodi, upornog ignorisanja Inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju i medijima koju su te novinarske organizacije podnele Ustavnom sudu u septembru 2014. godine.

 

Kako su u saopštenju ocenili SINOS i PROUNS, Ustavni sud je jedina institucija koja može da spreči "dramatične posledice primene Zakona koji će dovesti do masovnog gašenja medija i ugrožavanja javnog interesa u oblasti informisanja".

"Iako Ustav dozvoljava lokalnim samoupravama da osnivaju medije, Zakon o javnom informisanju i medijima im to pravo isključuje, dok, s druge strane, to pravo dozvoljava nacionalnim manjinama. To će dovesti do paradoksalne situacije da na jugu i obodima Srbije, mediji koji se finansiraju iz budžeta Srbije emituju program samo na albanskom i jezicima drugih nacionalnih manjina, dok ce građani srpske nacionalnosti ostati uskraćeni za informacije na svom maternjem, srpskom jeziku", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će predstavnici dve novinarske organizacije sutra predati protestno pismo predsednici Ustavnog suda Vesni Ilić-Prelić, nakon čega će ispred zgrade te sudske institucije održati konferenciju za novinare.

Kako su najavili organizatori, protest ispred zgrade Ustavnog suda počeće u 12.05.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi