Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  SINOS i PROUNS pozvali na protestni skup ispred zgrade Ustavnog suda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

03. 07. 2015.

Izvor: sinos.rs

SINOS i PROUNS pozvali na protestni skup ispred zgrade Ustavnog suda

Sindikat novinara Srbije (SINOS) i Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) u utorak (7.jula) u 12,05 organizovaće protestni skup ispred Ustavnog sud zbog upornog ignorisanja Inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o javnom informisanju i medijima koju su naše organizacije Ustavnom sudu podnele septembra 2014. godine.

 

Ustavni sud je jedina institucija koja može da spreči dramatične posledice primene Zakona koji će dovesti do masovnog gašenja medija i ugrožavanja javnog interesa u oblasti informisanja.

Iako Ustav dozvoljava lokalnim samoupravama da osnivaju medije Zakon o javnom informisanju i medijima im to pravo isključuje dok, sa druge strane, to pravo dozvoljava nacionalnim manjinama. To će dovesti do paradoksalne situacije da na jugu i obodima Srbije, mediji koji se finansiraju iz budžeta Srbije emituju program samo na albanskom i jezicima drugih nacionalnih manjina, dok će građani srpske nacionalnosti ostati uskraćeni za informacije na svom maternjem, srpskom jeziku.

Predstavnici SINOS i PROUNS predaće protestno pismo predsednici Ustavnog suda Vesni Ilić-Prelić, a zatim će pred zdanjem u Bulevaru Kralja Aleksandra 15 održati konferenciju za novinare.
         
Pozivamo medijske radnike, građane i stručnu javnost da daju podršku skupu i da pokušamo svi zajedno da sprečimo potpunu propast javnog informisanja u Srbiji.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

06.07.

2015.

Саша Тодоровић [neregistrovani] u 18:54

ИЗ ИСКУСТВА

ЈИП "Књажевац" је "успешно" приватизован 2007. године. Медиј је, тада као РТВ "ВГ-4", коначно "упокојен" 2010. Толико...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi