Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  U ponedeljak o amandmanima na Zakon o informisanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

27. 06. 2015.

Izvor: Tanjug

U ponedeljak o amandmanima na Zakon o informisanju

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelni pretres izmena Zakona o javnom informisanju i medijima, a rad će nastaviti u ponedeljak, 29. juna, kada će razmatrati amandmane. Predloženim izmenama kao novi rok za privatizaciju medija u državnom vlasništvu predviđen je 31. oktobar. Ministar kulutre i informisanja Ivan Tasovac rekao je, predstavljajući zakonske izmene, da je njihov cilj da se omogući uspešna privatizacija svih medija i da se nastavi proces medijskih reformi.

Tasovac je objasnio da je novi kranji rok, umesto dosadašnjeg 1. jula, 31. oktobar, a da su predloženim izmenama utvrđeni i rokovi posle kojih je zabranjeno finansiranje medija iz javnih prihoda

.Poslanik SNS Nebojša Tatomir zatražio je na kraju načelne rasprave od Vlade Srbije da u slučaju da agencija Tanjug ne nađe kupca pronađe način da ta novinska agencija nastavi i dalje da radi.

Podsetio je da je Udruženje evropskih novinskih agencija pismom Vladi Srbije zatražilo da se obezbedi dalji rad Tanjuga, kao važne medijske kuće, što je, kako je naveo, kompliment za Tanjug.

Izmene Zakona o javnom informisanju i medijima podržale su stranke vladajuće većine, a protiv njih su opozicione Nove stranke, LSV, SDS i DS,uz poruku demokrata da su Vlada Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja "pali na prvom ispitu" kada je medijska reforma u pitanju.

Skupštinsku raspravu o odlaganju roka za privatizaciju medija obeležila je polemika demokrata i naprednjaka - na tvrdnju poslanika DS da SNS odlaganjem tog roka ne poštuje sopstvena pravila, iz naprednjaka ukazuju da je to ranije činila i DS i da je na taj način, na primer, zastareo dug prema "Lasti" za prevoz pristalica DS na miting januara 2008. godine.

Na dnevnom redu nove, 11. vanredne sednice u ovoj godini, je i Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma vlada Srbije i Kine o obostranom osnivanju kulturnih centara, saopšteno je iz republičkog parlamenta.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi