Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Amadmani brane kratke talase
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

27. 06. 2015.

Autor: S.S.R, B.S. Izvor: Večernje novosti

Amadmani brane kratke talase

Krajnji rok za privatizaciju državnih medija pomera se sa 1. jula na 31. oktobar.

Cilj ovih izmena Zakona o javnom informisanju, o kojima je juče raspravljao parlament, jeste da bi 74 medija uspela da nađu kupca.

Poslanici vlasti podržaće izmene Zakona, dok će opozicionari biti protiv, uz obrazloženje da se odlaganje roka za privatizaciju dokaz "nesposobnosti i nerada Vlade".

Oni su pozvali ministra Tasovca da podnese ostavku.

Takođe, poslanici SPS, Socijaldemokratske stranke, DS i Nove Srbije na raspravi o izmenama i dopunama medijskog zakona usprotivili su se predlogu Ministarstva kulture da finansiranje Međunaro nog radija Srbije (Radio Jugoslavije) prestane 31. jula, čime bi bilo prekinuto emitovanje programa za informisanje dijaspore i strane javnosti na 12 jezika.

Poslanik Miletić Mihajlović iz SPS najavio da će zbog toga podneti amandman o Međunarodnom radiju Srbija.

Smatramo da treba ostaviti rok do 31. oktobra jer i taj medij ima iste probleme kao ostali i ne treba da bude diskriminisan, rekao je Mihajlović.

Poslanik Marko Đurišić iz SDS usprotivio se gašenju Međunarodnog radija Srbije podsetivši da je u medijskoj strategiji predviđeno postojanje medija za informisanje strane javnosti, a prema Predlogu zakona on treba prvi da se ugasi. 

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

29.06.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 19:27

Smena teledifuznih oblika i generacija

I sam sam sentimentalno vezan kako za srednjetalasnu (ST) tako i za kratkotalasnu (KT) zvucnu radio-difuziju. Medjutim, "milosti" nema: nova generacija teledifuzije - bezicne sirokopojasne komunikacije putem fiksnog i mobilnog Interneta, neodbranjivo gase ST i KT zvucnu radio-difuziju, a uskoro, verovatno, i VHF FM zvucnu radio-difuziju i UHF (digitalnu) TV radio-difuziju.

Ipak, ostaje otvoreno pitanje diskriminacije: zasto se onda jos emituju zvucni programi Radio Beograda na ST, i to Radio Beograd 1 na frekvenciji 1107 kHz, Radio Beograd 2(3) - na 1008 kHz i Radio Beograd 202 - na 1503 kHz?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi