Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  RTV Ćuprija do 1. jula predaje privatizacionu dokumentaciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

26. 06. 2015.

Izvor: Beta

RTV Ćuprija do 1. jula predaje privatizacionu dokumentaciju

Radio televizija Ćuprija će do 1. jula uraditi novu procenu kapitala i predati dokumentaciju Agenciji za privatizaciju, a radnicima će biti omogućeno da uzmu socijalni program koji daje država, izjavila je danas predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa.

Sastanak Čabarkape sa predsednikom opštine Ninoslavom Erićem i predstavnicima sindikata televizije Ćuprija su inicirali članovi sindikata televizije nakon dobijene informacije da će na sutrašnjoj sednici Opštinskog veća biti donet predlog odluke o likvidaciji ove informativne kuće.

Predsednik opštine Erić je kazao da "opština kao osnivač ima pravo da donese odluku da li će ova medijska kuća ići u privatizaciju ili u likvidaciju i da su zato hteli da ponude otpremnine radnicima koje su predviđene budžetom".

On je potvrdio da je ova tačka povučena sa dnevnog reda Opštinskog veća, kao i da će sledeće nedelje biti održana sednica Skupštine kada će se odlučiti šta će biti sa lokalnom televizijom.

Predsednik sindikata TV Ćuprija Zoran Matić je izjavio da sindikalci samo traže od rukovodstva opštine da kao i druge medijske kuće u Srbiji uđu u redovan proces privatizacije jer bi im se tako produžio opstanak za nekoliko meseci.

On je kazao da im je opština nudila otpremnine koje su manje od onih koje bi dobili od Ministarstva rada.

RTV Ćuprija postoji 21 godinu i ima 38 zaposlenih. Osim ove medijske kuće, privatizaciju čeka Javno informativno preduzeće "Novi put" u Jagodini, sa oko 70 zaposlenih. U okviru ovog preduzeća su nedeljnik Novi put, koji postoji 70 godina, Radio Jagodina i Televizija Jagodina.

Privatizaciona dokumentacija je predata i čeka se javni poziv Agencije za privatizaciju.

Paraćin je jedina opština u Pomoravskom okrugu koja je zbrinula medijske radnike i nije ih prepustila neizvesnoj privatizaciji.

Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović je kazao da pošto nije bilo zainteresovanih za privatizaciju radija, opština je donela odluku o njegovom gašenju, a pre toga je zbrinula 14 zaposlenih. Oni su, shodno stručnoj spremi, već prebačeni u druga javna preduzeća.

Skupština opštine Paraćin je 18. juna obustavila privatizaciju Radio Paraćina, a promenom osnivačkog akta bivši RNjP "Paraćin" postaće Javno preduzeće za korišćenje i upravljanje poslovnim prostorom pod nazvom JP "Poslovni centar".

Izmenama Zakona o javnom informisanju rok za privatizaciju medija, koji ističe 1. jula, produžen je do 31. oktobra.

Ukoliko do 1. jula ne bude objavljen poziv za prodaju kapitala, prodaja će biti obustavljena, a mediji će biti privatizovani prenosom akcija zaposlenima.

Predviđeno je da će medij, u slučaju da zaposleni ne prihvati prenos akcija bez naknade, prestati da postoji i brisaće se iz Registra medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi