Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Rok za prodaju medija do novembra?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

19. 06. 2015.

Autor: B. Cvejić Izvor: Danas

Ministar kulture Ivan Tasovac odgovornost za kašnjenje privatizacije pripisao medijima

Rok za prodaju medija do novembra?

Ako proces privatizacije medija ne bude završen do 1. jula, biće barem započet do tada, a nepovratno završen u roku od četiri meseca, istakao je juče ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, ne precizirajući da li to znači da će biti potrebne i izmene Zakona o javnom informisanju kojim se propisuje 1. jul kao rok za potpuni izlazak države iz medija. Šta će biti sa 83 državna medija nakon 1. jula pa do završetka privatizacije, on i državni sekretar Saša Mirković rekli su da su u toku "hitne konsultacije" o tome i da ne mogu zasad ništa da kažu.

 

Ministar Tasovac započeo je svoj jučerašnji govor na konferenciji u Medija centru time da je prethodnih dana omladinska fudbalska reprezentacija ušla u finale Svetskog prvenstva, da je preminuo velikan srpskog glumišta Vlastimir Đuza Stojiljković, Robi Vilijams održao koncert na Ušću, a početkom meseca pre roka završena digitalizacija. Kako je dodao, ovim istorijskim događajima mogao je da se pridruži i završetak privatizacije medija.

- Privatizacija se nije dogodila pre zakonskog roka, jer su mnogi verovali u čudo misleći da će proces privatizacije medija biti prekinut kao pre nekoliko godina. Moram da razočaram - ova vlada i ministarstvo neće odustati, država će se povući iz medija, a zakoni će biti primenjeni. Država hoće da izađe iz vlasništva u medijima, ali ti isti mediji neće da izađu iz države", naveo je Tasovac.

Uprkos tome što je odgovornost za kašnjenje privatizacije Tasovac pripisao medijima, na pitanje Danasa zašto nisu barem raspisani javni pozivi za prodaju manjeg broja medija koji su dostavili kompletnu dokumentaciju u roku, direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara je rekao da nije postojao protokol koji je u nadležnosti Ministarstva kulture.

Državni sekretar Saša Mirković naveo je da je pre mesec dana odlučeno da taj protokol ipak neće biti potreban za raspisivanje prodaje medija.

Šubara i Mirković su naveli da su stalno morali da zovu predstavnike medija da dostave potrebnu dokumentaciju u roku, ali da je najveći broj rukovodstava mislio da će taj proces biti odložen.

Šubara je rekao da je novu procenu vrednosti do juče poslalo svega 14 medija, a da danas očekuju, prema obećanjima, da će biti ukupno 34. Mediji su, inače, pre deset dana dobili rok do 19. juna da dostave novu procenu vrednosti zaključno sa 31. decembrom prošle godine, ali su mnogi predstavnici lokalnih medija istakli juče da to ne mogu da stignu da završe.

Predstavnica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa rekla je da Ustav propisuje da svako može da bude vlasnik medija, a da Ministarstvo kulture smatra da može svako sem lokalne samouprave i da je zato podneta inicijativa za ocenu ustavnosti Ustavnom sudu.

 

Komentari (5)

ostavi komentar
sub

20.06.

2015.

555 [neregistrovani] u 11:05

реалност

У Лесковцу постоји један приватизовани и неколико приватних медија и сви су нечији послушници. Какав газда, таква и уређивачка политика. Обмана је да излазак државе из медија обезбеђује независност и објективност новинарства. Нема ''навијачкијих'' медија од појединих приватних.
Такви и кроје судбину свима, предлажу законе, одређују рокове (наравно преко својих делегата). Неће проћи много времена, а ова држава ће поново оснивати медије. Живи били, па видели.

Odgovori
sub

20.06.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 01:46

Re: Nesposobni

A koje ste vi to, gospodine, medije posetili ili pratili, pa znate da polovina zaposlenih ne dolazi na posao i da je program zastareo i produkcijski siromašan?

Odgovori
pet

19.06.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 22:29

Re:

Ovi privatni imaju sjajnu produkciju,dovode poslušne i nepismene novinare, koji nam serviraju smeće od programa, nude opštu estradizaciju i odlično utiču na stvaranje ukusa i standarda kod mladih, Cela Srbija samo peva i igra. Super je.

Odgovori
pet

19.06.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 16:48

Nesposobni

Svi koji se gase su trebali odavno da se ugase. Program i kvalitet programa koji emituju je zastareo, produkcijski siromasan. U tim medijima radi od 30 do 50 ljudi. Ej pa pola njih nije ni dolazilo na posao.

Odgovori
pet

19.06.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 11:25

samo napred

Neka država izadje iz medija, kako reče ministar! A onda neka udju gazde, koji najčešće medije koriste kao sopstvene glasnogovornike, neka se ugase oni koji ne nadju gazdu i onda ćemo imati sjajnu sliku na medijskom nebu. Ali, šta će normalnim ljudima u Srbiji ''pinkovski mediji'' , bolje da se okrenemo ka nekim pametnijim sadržajima. A da li smo uopšte normalni!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi