Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Dometi privatizacije medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

12. 06. 2015.

Izvor: Fonet

Dometi privatizacije medija

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Srbije Saša Mirković izjavio je danas da se nada da privatizacija medija neće biti minirana kao što je to učinjeno 2007. godine, dok je zaštitnik građana Saša Janković ocenio da sama privatizacija neće rešiti probleme u medijima ako nema regulacije. Sve vlade od 2001. godine su se deklarativno izjašnjavale za privatizaciju medija i nadam se da ovoga puta neće biti miniran taj proces, kao što je to učinjeno 2007. godine, rekao je Mirković na javnoj debati u Beogradu o godišnjem izveštaju Zaštitnika građana za 2014. godinu.

 

Mirković je ukazao da su pojedine lokalne samouprave i lokalni mediji sve učinili da ne dostave dokumentaciju neophodnu za privatizaciju, ali je upozorio da će se oni sada suočiti sa problemima.

On je istakao da je i Zaštitnik građana u svom izveštaju za 2014. godinu ocenio da je dobro što su doneti novi medijski zakoni.

Donošenje medijskih zakona dovelo je do promene modela medijskog sufinansiranja, rekao je Mirković i naglasio da je Ministarstvo kulture i informisanja za više od 100 odsto povećalo svoj budžet za sufinansiranje medijskih sadržaja u javnom interesu.

On je najavio i da će u drugoj polovini godine bitio bjavljen još jedan konkurs za medijsko sufinansiranje, kao i da će se to učiniti kako bi se dala šansa i onim medijima koji bi trebalo da se privatizuju.

Članovi komisija za dodelu sredstava za sufinansiranje su predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, podsetio je Mirković i naglasio da Srbija ove godine izdvaja više novca za sufinansiranje medija radi izveštavanja o stvarima od javnog interesa, nego što to čini Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Mirković je napomenuo i da je u toku izrada registra medija koja nije obavezna, ali je uslov da se mediji prijavljuju na konkurse Ministarstva kulture i informisanja za sufinansiranje.

Kada je reč o privatizaciji, mi govorimo o 74 medija od 1.447 javnih glasila u Srbiji, rekao je Mirković.

Zaštitnik građana Saša Janković je ocenio da mediji u Srbiji u 2014. godini nisu bili slobodni u meri primerenoj za savremenu evropsku državu i za ono što je u Srbiji u pojedinim periodima postojalo.

Postupci nosilaca vlasti i okolnosti na medijskom tržištu pogodovali su i autocenzuri i tendenciozmom navijačkom izveštavanju, zbog njega je trpelo pravo građana na objektivno, potpuno i blagovremeno informisanje, rekao je Janković.

On je istakao i da su sama novinarska udruženja konstatovala visok stepen autocenzure.

Ekonomska situacija novinara, neizvesnost za radno mesto i izuzetno niske plate, dovode do toga da trpe, ne samo novinari, nego i pravo građana na potpuno i objektivno informisanje, smatra Janković.

On je napomenuo da, kao Zaštitnik građana, nije zadužen za kontrolu rada medija, već za kontrolu rada državnih organa i da je zbog toga institucija na čijem je čelu reagovala i pitala Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zašto nije reagovalo u slučaju emisije DNK na televiziji Pink.

Zaštitnik građana je dodao da je Regulatorno telo za elektronske medije nakon toga izreklo Pinku opomenu, a da je njega vlasnik TV Pink optužio da guši slobodu medija. Janković je, govoreći o privatizaciji medija, ukazao da privatizacija bez regulacije ne može da dobre rezultate.

Komentari (4)

ostavi komentar
ned

14.06.

2015.

zurnalist [neregistrovani] u 20:21

Pišimo o svojim problemima!

Podrška za pisanje gospodinu Rajiću. Usput ne razumem ostale kolege koje ćute o nameri ovakve "privatizacije" koju je u svojoj glavi zamislila neka "medijska koalicija". Iz te medijske koalicije" izniknuše" neki junaci da brane pre svega lične interese,a sve pod okriljem ANEM-a. U tom svom "nicanju", dodjoše i u sukob interesa. Gospodin Mirković, čini mi se da je pravnik?. Bar bi trebalo da zna šta je sukob interesa i da je potrebno časno obavljati funkciju državnog sekretara u Ministarstvu inforisanja.Ponekad kao da ne zna gde pripada i u čije ime govori?Nije jasno zasto novinari ovoliko dugo ćute? Posao nam je da pišemo i da možemo stvari menjati na bolje. Uvek smo pisali o problemima drugih i tražili pomoć i rešenja za druge. Pišimo i o nama! U problemu smo! Jesmo li to suviše pristojni ili se to kolege plašimo? I zar mi , kao i svi ostali zaposleni u ovoj zemlji ne možemo podići glas i reći DOSTA?! Stvari mogu i drugačije da se reše! Ako ništa drugo , bar po USTAVU!

Odgovori
sub

13.06.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 15:01

Re: ТО ЈЕ КРАЈ!

Мислите што год хоћете, али ова наметнута приватизација медија је крај за српски журнализам! Нова пљачка или, још горе, подјармивање новинара. Знамо, видимо пред својим очима већ више од деценије, како су се дневници и тв станице претворили у таблоиде да је срамота и бавити се њима. Зар није и Саша томе допринео у срединама у којима је ”демократски” командовао, а сада из петних жила комада целокупан систем у Србији по критеријумима који нису ни мало нама адекватни. Шта, рецимо, смета да Студио Б остане београдски, какав је, а мислите да ће неки баџа са дебелим буђеларом хтети да тако остане - убациће своју децу да се играју, као петао на крову окретати се својим интересима и онима који му, у власти, помажу увећање капитала. А онда ћемо се, кад све буде, ту и свугде, упропашћено, сетити да урликнемо шта смо допустили. Упамет се док је време!

Odgovori
sub

13.06.

2015.

Ljubisa Rajic [neregistrovani] u 13:12

Mirkovicu, budite bar malo - nezavisni!

Voleo bih da znam da li ovo uvazeni gospodin Mirkovic govori kao predstavnik Ministarstva ili ANEM-a, jer se njegove izjave, pogotovo na tribinama poslednjih meseci u ovom smislu - preplicu. Mozda je, po njemu, najbolje da opstanu samo nezavisni mediji (voleo bih da javno objasni sta predstavlja nezavisnost medija i navede samo jedan medij u svetu koji ne zavisi ni od koga).
Sada je od 1400 medija, krivo njih sedamdesetak, i to za sve! Pa, zar su zaposleni u medijima krivi sto dosadasnji tok privatizacije nije uspeo, zar su oni krivi sto odmah po objavi privatizacije preostalih medija u Srbiji Agencija za privatizaciju nije dostavila KONKRETAN spisak svega stoje neophodno da se preda, da se sve obradi, objave prospekti, i krene se u prodaju. Zar su ovi mediji krivi sto su mesecima dan po dan, na svaki mig uvazenih i odvaznih ljudi iz Agencije za privatizaciju morali da dostavljali nove i nove podatke, od kojih su mnogi besmisleni, a da po okoncanju svega, 2.juna 2015. godine Agencija upucuje novi zahtev za novu procenu vrednosti, ali sada na dan 31.12.2015. sa rokom od 30 dana. Novi posao, novi troskovi, novo prikupljanje ponuda za ovlascenog procenitelja, i NOVO IZNENADJENJE - najnoviji rok za predaju dokumentacije je 19. jun. Niko i ne razmislja da ovlascene agencije za procenu daju rokove od 10 do 30 dana samo za novu procenu, a sta je sa ostalom papirologijom? Gospodine Mirkovicu, ne neki mediji, nego svi mediji koji suu procesu privatizacije.
Kada je o pomenutom konkursu rec, prvi deo je okoncan, znamo ko je koliko dobio, i ko je koliko nezavistan sedeo u komisijama. Mediji koji su finasirani iz kasa lokalnih samouprava nisu imali pravo da ucestvuju na konkursima, nemaju pravo narednih pet godina da menjaju svoje programske seme, koje su u 99% slucajeva nekomerijalne jer se ne zasnivaju na realiti programima, vredjanju i omalovazavanju, na losoj i nekvalitetnoj muzici, na velicanju polusveta, vec na informativnim, dokumentarnim, decijim, omladinskim, obrazovnim, edukativnim programima, emisijama na jezicima manjina, i slicnim segmentima koji nosi nikakav magnet za komintente.
Gospodine Mirkovicu, sedite u narodnoj instituciji i narod Vas placa. Budite realni i posteni i jednaki prema svima... Hocu reci - nezavisni!

Odgovori
pet

12.06.

2015.

Саша Тодоровић [neregistrovani] u 12:26

Књажевац

"Домети" приватизације медија!!!??? ЈИП "Књажевац" је "успешно" приватизован 2007. године - медиј коначно "упокојен" 2010. (као РТВ "ВГ-4")...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi