Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Radio na javnoj ponudi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

06. 06. 2015.

Autor: Milan Miletić Izvor: Večernje novosti

Radio na javnoj ponudi

Radio Kikinda je pred raskršćem.

 

Osnovana 1991. godine na temeljima nekadašnje lokalne informativne kuće "Komuna" sa statusom društvenog preduzeća, vremenom se formalno osamostalila, ali je uvek bila pod skutima lokalne vlasti.

Sada, sa zvaničnim nazivom JP Informativni centar Kikinda, s mnoštvom problema, po slovu Zakona o javnom informisanju, do 1. jula mora, zajedno s još 77 medija u Srbiji da se privatizuje.

Ova radiostanica, inače, najstarija u severnom Banatu, emituje program na srpskom, mađarskom, rumunskom i romskom jeziku, ali im je u poslovnom smislu situacija nevesela.

U martu nam je lokalna Toplana, zbog duga za grejanje od tri miliona dinara, blokirala račun, pa ostajemo bez priliva novca od oglasa, reklama i zakupnina za predajnik napominje direktor Radio Kikinde Siniša Boškov.

Opstali smo, jer srećom, budžetske dotacije primamo preko drugog, namenskog računa. Od oktobra prošle godine, u okviru racionalizacije lokalnog javnog sektora, isplaćujemo minimalne zarade, koje je do ovog meseca pokrivala lokalna samouprava. Opština, i da hoće, jer je zakon sprečava, ne može to i dalje da čini. Čekamo konačno, potpuno, pojašnjenje resornog ministarstva  da li će se možda, kako se nezvanično nagađa, prolongirati rok za prodaju medija.

Ukupno 18 zaposlenih

U Radio Kikindi više sa zebnjom nego sa nadom čeka gazdu privatnika. Donekle ih, u strahu od neizvesne sutrašnjice, smiruje izjava ministra za rad Aleksandra Vulina da ljudi iz medija koji se privatizuju, bez obzira na dužinu radnog staža, imaju pravo na socijalni program, odnosno, otpremninu.

Zaposlene, s druge strane, obeshrabruje objašnjenje iz Agencije za privatizaciju da će eventualno produženje roka promene vlasničkog statusa, zasnovano na nedavnim izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji, važiti za državna preduzeća, ali ne i za medije, koji se privatizuju po Zakonu o informisanju.

Procenjena vrednost kapitala Radio Kikinde je oko 1,5 miliona dinara. Namenski građena zgrada, u kojoj je od osnivanja, opštinska je, pa potencijalni kupac, sem imidža firme koji na putu ka profitu kvari veliki broj zaposlenih, zatim izraubovana radijska oprema i nameštaj, nema baš preveliki mamac da se upusti u preuzimanje ove poslovne akcivizije.

Opštinari, doduše, obećavaju da će pristati na skromnu zakupninu, primerenu trenutku i kupčevom džepu, kao i na druge pogodnosti, samo da, po modelu javne ponude, usledi prodaja, odnosno da se renomirana radiostanica ne ugasi.

Toplotni udar

Kada nam je Toplana pripretila blokadom, ponudili smo da izmirimo obavezu za protekle tri godine, a dugovanje odranije da se otpiše. Na račun ovog JP slilo bi se tako 1,7 miliona dinara. Direktor Toplane je u startu odbio takvu mogućnost, što nam je stvorilo dodatne probleme u poslovanju, a uz to, ni Toplana se baš nije ovajdila jer nam je priliv novca, u novonastalim prilikama, baš skroman naglašava Boškov.

Novosađani hoće osam stanica

U februaru ove godine ponudu o zaintersovanosti da kupi Radio Kikindu Agenciji za privatizavciju prosledila je jedino izvesna konsalting firma iz Novog Sada. Nezvanično, Novosađani su zainteresovani da preuzmu ukupno osam radiostanica širom Vojvodine, koje do kraja juna treba da se prodaju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi