Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Da li se odlaže privatizacija medija?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

01. 06. 2015.

Izvor: UNS

Da li se odlaže privatizacija medija?

Skupština Srbije usvojila je 27. maja Zakon o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji kojima se predviđa produženje roka za privatizaciju. Iako u Agenciji za privatizaciju navode da se ove izmene i dopune ne odnose na medije jer se oni privatizuju po Zakonu o javnom informisanju i medijima, još uvek nema zvaničnog stava Ministarstva kulture i informisanja.

“Usvojene Izmene i dopune Zakona o privatizaciji ne odnose se na medije, već na 17 preduzeća koja je Vlada proglasila subjektima od strateškog značaja”, rečeno je UNS-u u Agenciji za privatizaciju.

Mediji se, kažu u Agenciji, privatizuju po Zakonu o javnom informisanju i medijima i rok za njihovu privatizaciju ostaje 1. jul.

“Usvojene izmene odnose se na 17 preduzeća kojima je ovim izmenama privremeno odložena prinudna naplata od strane poverilaca. Mediji se privatizuju po drugom zakonu, po drugim rokovima i drugim modelima i tu se ništa nije menjalo,” rekli su UNS-u u Agenciji.

Na spisku 17 preduzeća je i Politika a.d. koja se, kažu u Agenciji, vodi kao preduzeće u restruktuiranju, a ne kao medij, tako da se i privatizuje kao svako drugo preduzeće“.

UNS još nije dobio zvanično tumačenje iz Ministarstva kulture i informisanja da li se izmene Zakona o privatizaciji ipak odnose i na vlasnike 72 medija koja su u javnoj svojini i koji treba da budu privatizovani, ali, kako nezvanično saznaje, izmene člana 20. Zakona o privatizaciji odnose se na sva pravna lica, što znači na sve izdavače medija.

Iz toga proizilazi da ispunjenje obaveze koju nameće član 20, a to je da se pravi nova procena vrednosti kapitala, odnosno vrednost kapitala na dan 31. decembar 2014. godine umesto 2013. automatski povlači odlaganje privatizacije kojoj je rok bio 1. jul.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi