Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

28. 05. 2015.

Autor: E. V. N. Izvor: Večernje novosti

Kraj lokalnih medija

Iako je iz Agencije za privatizaciju najavljivano da će ove nedelje početi prodaja nekih od 72 medija, među kojima i Studija B, još nijedna ponuda nije objavljena. Rok da državne medijske kuće dobiju nove vlasnike curi, ostalo je još samo mesec dana, a i dalje se ništa ne radi.

 

Zaposleni u medijima koji čekaju kupce plaše se da je rok prekratak i da je upravo gašenje cilj.

Jer, ako se ne pojavi kupac ili niko od zaposlenih ne preuzme vlasništvo, medij u vlasništvu države, pokrajine ili lokalne samouprave se gasi.

U dva ministarstva kulture i privrede svu krivicu svaljuju na osnivače, pretežno lokalne samouprave, jer nisu na vreme dostavili dokumentaciju.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) apelovao je ove nedelje na poslanike da glasaju za odlaganje privatizacije lokalnih medija i tako spreče njihovo gašenje. Rokovi za izlazak države iz medija, podsećaju iz SINOS-a, za pola godine je kraći nego za ostale državne firme. Ministarstvo kulture, međutim, i dalje ostaje pri svom stavu da nema produžavanja rokova.

U Agenciji za privatizaciju kažu da  će se truditi da budu što efikasniji, ali da neće biti skraćene procedure niti hitnog postupka.

Još se, međutim, ne zna koji su državni mediji spremni da uđu u potragu za privatnim vlasnikom.

Prošle nedelje se čulo da je za objavu prodaje "zreo" samo beogradski Studio B, dok se za ostale još čeka dokumentacija. A za to vreme, u lokalnim medijima sprovode se ankete i zaposleni se izjašnjavaju o socijalnom programu.

Tako se čak 63 od ukupno 90 stalno zaposlenih radnika na Regionalnoj televiziji Kruševac izjasnilo za uzimanje socijalnog programa.

Završili smo kompletnu privatizacionu dokumentaciju i najdalje do petka poslaćemo je u Beograd navodi, za "Novosti", Đorđe Kovačević, direktor RTK. Očekujemo da Agencija za privatizaciju zakaže javnu aukciju. Na adresu ove televizije nije se javio nijedan kupac. Za razliku od kolega iz kragujevačke televizije, gde je samo trećina zaposlenih spremna da ide, kod nas je obrnuta situacija napominje dugogodišnji novinar RTK Zoran Pavlović, predsednik Samostalnog sindikata.

I u Regionalnoj RTV "Vranje" sprovedena je anketa o socijalnom programu. Prema rečima direktora Zorana Veličkovića, ova RTV spremna je na sve opcije da se pojavi kupac, da zaposleni formiraju konzorcijum ili da podele besplatne akcije. Od 54 zaposlena, 17 se prijavilo za socijalni program.

Šest zaposlenih u Radio Somboru sa neizvesnošću čeka rešenje satusa ove kuće. Prema rečima Stipana Benića, radio je prodat na aukuciji 2007, ali je Agencija za privatizaciju polovinom 2008. godine raskinula ugovor s kupcem, zbog neispunjavanja preuzetih obaveza prema zaposlenima i državi.

Nišku TV kupuju Nišlije?

Građani Niša, na čelu sa novoformirnim Udruženjem skupština stanara, pokrenuli su inicijativu da Nišlije prikupe novac za kupovinu gradske televizije i ravnopravno učestvuju na licitaciji, za koju se još ne zna kada će biti zakazana. Udruženje koje broji oko 40.000 Nišlija krenulo je u borbu potiv eventualnog gašenja NTV.

Ta mogućnost je izvodljiva zakonski, ali je problematično, ako građani kupe televiziju, ko bi rukovodio, kako bi se finansirala i kome bi onaj ko upravlja polagao račune - izjavio je Boban Rajković, direktor NTV.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi