Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Inicijativa građana za kupovinu NTV dobra, ali kasni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

27. 05. 2015.

Izvor: Tanjug

Inicijativa građana za kupovinu NTV dobra, ali kasni

Direktor Niške televizije (NTV) Boban Rajković rekao je danas da je inicijativa građana, koji su izrazili nameru da kupe tu televizju čiji je osnivač Skupština grada, dobra, ali da stiže sa zakašnjenjem.

 

"Inicijativa je dobra, ali to Udruženje građana tek treba da se registruje, a propisi ne dozvoljavaju da oni svoj novac uplaćuju na račun NTV", kazao je Rajković Tanjugu.

On je objasnio da je jedina mogućnost da Udruženje građana otvori svoj račun, pa da sa tog računa kupi NTV što je, kako je rekao Rajković, teško ostvarivo imajući u vidu rokove za privatizaciju.

Reč je, kako je dodao, o istoj grupi građana koja je pokrenula inicijativu o smanjenju cene grejanja prema Gradskoj toplani i koju predvodi sociolog prof. dr Đokica Jovanović.

Kada bi se to i dogodilo i Udruženje postalo vlasnik NTV, postavilo bi se pitanje poslovanja televizije, jer sve je to na dobrovoljnoj bazi, napominje Rajković.

On je podsetio da su zaposleni na vreme upozoravali osnivača na posledice privatizacije i predlagali mere, kao i razgovore o statusu NTV.

Oko 35.000 građana Niša potpisalo je 2008. godine peticiju da NTV preraste u regionalni javni servis.

Odbornici Skupštine grada su jednoglasno usvojili zaključak decembra 2013. godine kojim traže da se zakonskom regulativom ostavi mogućnost osnivanja regionalnih javnih servisa uz eventualno raspisivanje referenduma na kome bi se građani izjasnili da li su za to da NTV ostvari takav status.

Taj zaključak nije pomogao da zakonskim rešenjima bude predviđeno osnivanje javnih regionalnih servisa, a narodni poslanici iz redova vladajućih i opozicionih partija iz Niša obećavali su da će biti 

jedinstveni u Narodnoj skupštini prilikom izglasavanja medijskih zakona.

To se nije dogodilo, a priča o NTV je nastavljena međusobnim optužbama među poslanicima i strankama ko nije ispoštovao i zašto takav dogovor.

Kolektiv NTV predao je 14. maja ove godine otvoreno pismo Skupštini grada kao osnivaču ukazujući da je do završetka postupka privatizacije ostalo još mesec i po dana, ali da još postoje brojne nedoumice i nepoznanice oko statusa samog preduzeća i njegovih zaposlenih.

Kolektiv NTV ukazuje u pismu da ne postoji socijalni program i traži da zaposleni imaju isti tretman kao njihove kolege iz "Studija B" ili iz kragujevačke televizije.

Istovremeno, NTV nije u mogućnosti da kao javno preduzeća i korisnik budzeta konkuriše za sredstva projektnog finansiranja.

Rajković je rekao da će zaposleni prava po osnovu socijalnog programa ostvariti najverovatnije preko Republike. U NTV je zaposleno 79 radnika.

Skupština grada je kao osnivač donela odluku o modelu i metodu privatizacije i uslovno otpisala potraživanja prema toj televiziji za izdati gradski prostor u iznosu od oko 22 miliona dinara.

NTV je poveo sudski spor sa osnivačem tvrdeći da ugovor o izdavanju tog prostora ne postoji, kao i da je jedan deo potraživanja zastareo.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

27.05.

2015.

kosta [neregistrovani] u 20:18

Direktor ovoga puta gresi

Direktor Niske televizije gresi obeshrabrujuci gradjane da ucestvuju u privatizaciji NTV.

Nema razloga da komplikuju posao. Dovoljno je da postoji cvrsta odluka, na osnovu koje treba da formiraju konzorcijum i medjusobno odrede lice koje ce ih zastupati. Ugovorom o formiranju konzorcijuma uredjuju medjusobna prava i odnose. Zatim se kao konzorcijum pojavljuju za ucestvovanje u proceduri predstojeceg javnog poziva za privatizaciju NTV. UNS treba da im ponudi pomoc ukoliko im je ovo oko procedure nepoznato. Sve ovo moze dosta brzo da se organizuje ukoliko to uistinu zele.

Odgovori
sre

27.05.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 17:30

setac

Nikada nije kasno ! Ako mi NISLIJE zelimo da kupimo nasu televiziju NTV to ce se i realizovati ! Ne treba direktor NTV- a da se plasi ! Nismo se plasili '96 ,pa necemo ni 2015 !!!Nislije organizujmo se i u raelizaciju kupovine nase televizije !Po zakonu imamo na to pravo !!!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi