Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

27. 05. 2015.

Autor: Ivana Anđelković Izvor: Blic

Nišlije ne daju NTV

Odbornici Skupštine grada izglasali su model privatizacije „Niške televizije“ i grad Niš će od 30. juna prestati da fi nansira tu medijsku kuću.

Više od 35.000 Nišlija dalo je svoj potpis protiv privatizacije, tražeći transformaciju u Javni servis jugoistočne Srbije.

Direktor „NTV“ Boban Rajković kaže da je situacija komplikovana i neizvesna. U televiziji radi 79 stalno zaposlenih radnika. Veliki broj je zainteresovan za socijalni program, te bi televizija ostala sa malim brojem radnika, a ukoliko ne uspe prva aukcija, neće biti vremena za drugu i samim tim televizija više neće postojati. Smatram da grad treba da ima regionalni javni servis, odnosno gradsku televiziju. Nakon 30. juna funkcionisaćemo kao privatna televizija. Zainteresovanih kupaca ima, ali videćemo i ko će pobediti i da li će biti uspešna prva aukcija, kaže Rajković.

Odbornici vladajuće većine objasnili su da je privatizacija bila neophodna kako bi se NTV zaštitila od likvidacije, međutim iako je većina glasala „za“ mnogi smatraju da bi trebalo razmotriti i neke nove mogućnosti.

Saša Radović, predsednik sindikata zaposlenih u NTV, kaže da niko od zaposlenih ne zna kakav će biti ishod.

Radimo punom parom kao da se ništa ne događa. Smatram da Grad ne sme da izgubi televiziju i nije pošteno da Niš bude u zapećku i da nema svoj javni servis, kao što ima Beograd i Vojvodina. Mi smo čak i za integrisanje sa javnim servisom ako treba. Pojavile su se ideje da bi građani pokušali da otkupe NTV, a sakupljeno je i 35.000 potpisa, kaže Radović.

Dug televizije 22 miliona

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić prilikom usvajanja modela privatizacije izjavio je da su dugovi televizije oko 22 miliona dinara i da će potencijalnom kupcu potraživanja biti otpisana. JP „Niška televizija“ osnovano je  1995. i emituje dnevno 18 sati programa sopstvene produkcije.

Anketa: Da li ste za privatizaciju NTV?

Suprotno volji građana

Odluka je suprotna volji građana. Informacije vezane za speci fičnosti života i probleme ovog dela zemlje može zadovoljiti samo postojanje regionalnog javnog servisa, kaže Gordana Livada.

Marketinško oruđe vlasti

Privatizacije medija su pokazale da, iako bi trebalo da imaju slobodniju uređivačku politiku, oni su marketinško oruđe vladajuće opcije. Protiv sam privatizacije, ističe Boban Mikić.

Potreba grada

Ne dopada mi se privatizacija i grad treba da ima svoju televiziju. Sećam se kako su se gasile televizije i ne bih volela da i NTV prođe tako, smatra Jelena Petrović.

 

Komentari (5)

ostavi komentar
sre

27.05.

2015.

Vesna [neregistrovani] u 18:03

Re:

Pridružuje se i Duvanište! E pa ne damo NTV!!!

Odgovori
sre

27.05.

2015.

DURLANAC [neregistrovani] u 15:06

PRETERASTE GA BAŠ!

E, pa Belogrđani, ne damo. Izgleda da vi pak oćete da mi malo šetamo i udaramo u onija naši lonci, šerpe i poklopci. Izgleda da opet tražite da uzimamo pištaljke u ruke i da izripujemo na ulice! Dosta je bilo. NTV ne damo! Malo morgen će da ugasite Nišku!

Odgovori
sre

27.05.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 12:43

stari nislija

Koliko vidim moje Nišlije se organizuju da izađu na ulice! NTV je naša Niška televizija i nema nikakvih šansi da nam je otmete! Rešili smo da plaćamo našu televiziju a ne beogradsku! Živi bili pa videli!

Odgovori
sre

27.05.

2015.

Niška Palilula [neregistrovani] u 12:13

Ne damo NTV

Dalje ruke odm nase televizije beogradski mangupi. Šta hocete, da Vam mi finansiramo RTS I 6 kanala RTV-a, 4 kanalanovosadskog radija, 4 kanala Radio Beograda, 202, Politiku, a da mi nemammo ništa. Ne damo NTV ni po koju cenu. Setite se 96, ne izazivajte nas da izlazimo ponovo na ulice. NTV je naša i TAČKA. Hoću da plaćam pretplatu za NTV ako treba i 500 dinara, ali neću za RTS ni dinar. Mi želimo naše servisne informacije, a ne beogradske! Mi Palilulci se već organizujemo sa Bulevarcima, Trošarincima, Banjcima i Durlancima i branićemo NTV PO SVAKU CENU

Odgovori
sre

27.05.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 10:57

nislija

Svaka cast moje NISLIJE ! Kupicemo nasu televiziju NTV , I sta ce onda biti !? Ko moze da spreci da 300 000 ljudi hoce da placa svoju televiziju ! Nislije su pokazale po ne znam koji put da su odlucne hrabre i da znaju sta im je neophodno bez obzira na politicke odluke ! U nadi da ce te mi objaviti komentar VELIKI POZDRAV IZ N I S A !!!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi