Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  U Srbiji više od 1.000 medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

22. 05. 2015.

Izvor: Privredni pregled, Tanjug

U Srbiji više od 1.000 medija

U Srbiji je trenutno više od 1.000 medija u funkciji, a privatizacija medija koji su u potpunom ili delimičnom vlasništvu države, biće sprovedena u rokovima koje predviđa zakon“, izjavio je juče državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković.

„Fascinantno je da u Srbiji postoji 110 televizija, 325 radiostanica, više od 500 štampanih medija koje izdaje više od 300 izdavača“, kazao je Mirković na konferenciji „Izazovi korporativne društvene odgovornosti: Kako to rade najbolji?“, a preneo Tanjug.

On je podsetio da je pre donošenja seta medijskih zakona prošle godine, broj registrovanih javnih glasila, što je naziv za medije po prethodnom zakonu, bio 1.440.

„Među njima se nalazi veliki broj onih koji više ne postoje, ali više od 1.000 medija sa tog spiska i dalje su u funkciji. Konsolidacija medijskog tržišta je prioritet i nakon privatizacije medija znaće se tačno ko su vlasnici“, rekao je Mirković, navodeći da se taj proces odvija redovnim putem, u zakonskim okvirima.

Mirković je ponovio da je konsolidacija medijskog tržišta od ključne važnosti za uređivanje medijskog prostora u Srbiji.


Komentari (7)

ostavi komentar
pet

22.05.

2015.

Kragujevcanin [neregistrovani] u 23:23

Re: bara

Kurtivoje, tvoj nadimak sve govori o argumentaciji. Pa zašto se Saša Mirkovic, Dušan Janjic, Ljilja Smajlovic i Vukašin ne smaknu sa državne grbače. Oni bi da skinu sve ostale a da oni lapaju sve više i više i više. Pa Mirkovic je clan radne grupe, pomoćnik ministra, državni sekretar. Nabili ste se u radne grupe gde za jedan sastanak svi iz Medijske koalicije uzimate po 30000 dinara i delite narodni novac privatnicima i sebi UNS-u, NUNS-u, Lokal press-u. Petar Jeremić je u deset komisija, Saveta ... On je u više komisija nego što je novinarskih članaka napisao u životu. Uzimate na veliko ... Ali polako, pravda je spora, ali dostižna!

Odgovori
pet

22.05.

2015.

Kurtivoje [neregistrovani] u 15:50

Nema sladje od državnog posla

Naviklo je to da živi na državnoj kasi, ali ovako svi od nule, pa da vidimo ko koliko vredi. Država dodeli Tanjugu 2 miliona, a Beta i Fonet od nule, pa država dodeli nekoj Televiziji u Kragujevcu 80 miliona, a ostali od nule. Nagurali stotine zaposlenih, a polovina ne proizvodi program, ostali nemaju pojma šta rade. Na tržište, pa da vidimo koliko vredite. Srbiji ne treba ovoliko medija, pa neka se sve svede na 200. Ovako mala bara mnogo krokodila, a ovih na državnoj grbači najviše.

Odgovori
pet

22.05.

2015.

Zabrinuti [neregistrovani] u 15:21

Telekomova Arena

Sta ce biti sa Arenom, znamo da se finansira drzavnim novcem, da su kupili pravo na prenos Super lige za naredne tri godine, a da ce se mozda 1.jula ugasiti?! Ocigledno je da su oni imali unapred neka saznanja inace se nikada na tako skup, a u datim okolnostima, potpuno nelogican korak, nikad ne bi usudili.

Odgovori
pet

22.05.

2015.

branko [neregistrovani] u 12:27

Re:

Pa moraju po ubrzanoj proceduri zato sto su i zakoni donoseni po ubrzanoj proceduri, nekome se ocigledno zuri.

Odgovori
pet

22.05.

2015.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 11:38

(Samostalna) elektronska izdanja

Da li su u tih "vise od 1.000 medija" u Srbiji uracunata i samostalna elektronska izdanja, s obzirom da se pod "medijem", u smislu clana 29. stav 2.Zakona o javnom informisanju i medijima podrazumeva, pored dnevnih i periodičnh novina, servisi novinskih agencija, radio-programi i televizijski programa, i elektronska izdanja tih medija, kao i samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovane internet stranice ili internet portali), a koji su registrovani u Registru medija, u skladu sa ovim zakonom, a da "elektronsko izdanje", po clanu 4. tacka 19.Zakona o elektronskim medijima, jeste uređivački oblikovana internet stranica ili internet portal.

Odgovori
pet

22.05.

2015.

zurnalist [neregistrovani] u 11:31

što je brzo to je i kuso

Čudno je to kako se sada odjednom pominje privatizacija za medije po ubrzanom postupku. Ako se već toliko inistiralo na medijskim zakonima i u slučaju prodaje medija trebalo bi poštovati redovnu proceduru. Šta reći, osim - OPROSTI IM BOŽE NE ZNAJU ŠTA RADE! Što tako ubrzano ne rešiše za zaposlene socijalne programe, pa da medijski radnici mogu bar dostojanstveno da " odu" u neizvesnost,odnosno u borbu sa siromaštvom koje sledi za njih i njihove porodice posle 1. jula.

Odgovori
pet

22.05.

2015.

Neša [neregistrovani] u 10:33

Mediji su stub društva...

"Fascinantno je da u Srbiji postoji 110 televizija, 325 radio stanica, više od 500 štampanih medija" kaže predstavnik Globalističke korporatokratije i nudi nam rešenje "kako to rade najbolji u korporativnoj društvenoj odgovornosti". Treba skinuti paučinu sa očiju javnosti ali i medijskih uposlenika, urednika i vlasnika. Korporacijama je profit primaran a "društvena odgovornost" na začelju. Mirković & ANEM & Korporatokratija Co. rade na uništavanju svih medija koji nisu njihovi. Nužan je otpor tome! Ali, zašto Srbija ne štiti svoju armiju informativno-propagandnih aktivista u odbrani njenih interesa nejasno je! Zašto su mediji i uposleni pušteni niz vodu? Zbog "ulaska" u EU koga neće nikada biti, lepog i lagodnog života od foteljašenja ili možda ucenjenosti nečim? Sramotno... Poslednja organizovana medijska odbrana interesa države bila je u vreme NATO agresije. Od tada je na delu nečinjenje odbrane aktivnom pasivnošću.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi