Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Stiže poziv za licitaciju Studija B
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

21. 05. 2015.

Izvor: B92

Stiže poziv za licitaciju Studija B

Agencija za privatizaciju trebalo bi da sledeće nedelje oglasi prodaju Studija B, najavio je direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara.

Šubara je u razgovoru s novinarima kazao da je pripremljena sva dokumentacija za privatizaciju tog medija, ali i dodao da će teško biti moguće da prodaja te medijske kuće bude okončana do kraja juna, kako propisuje Zakon o javnom informisanju.

U tom slučaju, kako je objasnio, privatizacija bi bila prekinuta, akcije bi bile prenete na zaposlene, a ukoliko se oni toga ne bi prihvatili, Studio B bi bio ugašen. 

Taj model biće, istakao je, primenjen na sva 72 medija u kojima država ima većinsko vlasništvo, a koja po Zakonu o javnom informisanju treba da budu privatizovana do 1. jula ove godine. 

Najveći problem je, kako je rekao, što mediji nisu pripremili neophodnu dokumentaciju da se objave javni pozivi zainteresovanim kupcima, a ni lokalne samouprave, kao vlasnici najvećeg broja neprivatizovanih medija, nisu donele potrebne odluke. 

Pitanje je, kaže, šta se sada može uraditi do 1. jula, osim da Ministarstvo kulture traži izmenu zakona i prolongiranje roka za privatizaciju medija. U suprotnom većina medija će biti verovatno ugašena.

Zakon o javnom informisanju propisuje da mediji čiji je osnivač država ili lokalna samouprava, moraju biti privatizovani do 1. jula ove godine, nakon čega će prestati njihovo finansiranje iz budžeta. 

Ukoliko mediji ne budu privatizovani do tog roka, predviđeno je da vlasništvo bude ponuđeno zaposlenim u tim medijima. Ukoliko zaposleni to ne budu prihvatili, mediji će biti brisani iz registra javnih glasila.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi