Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Traže kupca za najslušaniji radio
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

04. 04. 2015.

Autor: Biljana Vučković Izvor: Blic

Traže kupca za najslušaniji radio

Nakon odluke da Radio Subotica bude privatizovana po početnoj ceni od 2,4 miliona dinara, zaposleni tvrde da za njih nema opstanka.

U najslušanijem subotičkom radiju, koji emituje programe na srpskom, mađarskom i hrvatskom jezikom, i emisije na bunjevačkom i nemačkom jeziku iz spoljne produkcije, zaposleno je 40 ljudi.

Ljubiša Stepanović, direktor Radio Subotice, kaže da je ovaj medij doveden u situaciju u kojoj nema nade da doživi ni Božić.

Sve je ovo posledica lobističke akcije koja traje desetak godina, a zasniva se na laži da Evropa ne dozvoljava lokalnim samoupravama da imaju svoje medijske servise. Za nas je 1. jul dan odluke, ali nakon tridesetogodišnjeg iskustva ne vidim način da se mesečno obezbedi neophodnih 4,5 miliona dinara za Radio Suboticu. Ovo je ekstremno neprijatno stanje za medije koji rade na više jezika jer su naši kapaciteti i troškovi višestruki, naglašava Ljubiša Stepanović.

Prema vladinom programu rešavanja zaposlenih biće napravljena procena s koliko ljudi može najracionalnije da se radi, koliko je višak i koliko je potrebno za otpremnine.

S druge strane, postoji uredba po kojoj se radi postupak privatizacije i očekujem do 20. aprila da budu objavljeni javni pozivi za prodaju. Do sredine maja bi trebalo da znamo da li će biti licitacije ili ne. Ukoliko je ne bude, postoji mogućnost drugog kruga i obaranja cene na trećinu od procenjene vrednosti, što znači da bi početna cena bila 800.000 dinara. Ako ne bude zainteresovanih investitora, zaposlenima se Radio nudi besplatno, ali kako da svakog meseca obezbede plate i troškove.

Početna cena ne igra ulogu, poenta je u daljem finansiranj,u objašnjava Stepanović.

Odbornici SO Subitica su predložili nekoliko rešenja za spas radija, a Savez vojvođanskih Mađara je saopštio da radi na takvom rešenju. O tim obećanjima znamo iz novina, ali se sećam da je još davno obećano da će sve biti rešeno. Niko ne zna šta će biti s radijom, a mene brine šta će biti s ljudima. Zaposlen sam od 1978, a sada kao da su mi izvukli tlo pod nogama. Imam još tri godine do penzije, kome sam ja potreba,n pita Ištvan Benčik, novinar komentator.

Pominje se i mogućnost da, osim Nacionalnog saveta Mađara, i NS Bunjevaca i Hrvata pokušati da nađu rešenje za redakcije na jezicima manjina, ali niko ne pominje redakciju na sprskom jeziku.

Ne mogu da opstanu

Ovaj medij je i ranije ukazivao na to da ovakva vrsta programa ne može da opstane u rukama privatnika, bez obzira na to što on ima obavezu da zadrži program. Svi će se pobrinuti za programe na jezicima nacionalnih manjina, dok će se na srpskom ugasiti ili prepustiti privatniku koji će ići na projektno fi nansiranje, što je u potpunosti neizvesno ističe Slavica Daković, novinar urednik u redakciji na sprskom jeziku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi