Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  „Novi put“ Televizija Jagodina i radio na prodaju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

31. 03. 2015.

Izvor: infocentrala.rs, Agencije

„Novi put“ Televizija Jagodina i radio na prodaju

Odbornici Skupštine grada Jagodine, doneli su danas odluku o prodaji Javnog informativnog preduzeća „Novi put“, koje u svom sastavu ima nedeljne novine, radio i televiziju, i zapošljava 70 radnika, a početna cena je 12,9 miliona dinara.

„Postupak privatizacije JIP „Novi put“ Jagodina sprovešće se kroz model prodaje kapitala, metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem“, stoji u odluci, uz napomenu da „procenat javnog kapitala koji se privatiziuje iznosi 100 odsto kapitala subjekta privatizacije u vlasništvu grada Jagodine“.

„Početna cena na javnom nadmetanju je 12.981.636 dinara, odnosno dinarska protivvrednost na dan prodaje 112.041 evro“, stoji u odluci.

Odluka o prodaji JIP „Novi put“ biće dostavljena Ministarstvu privrede, Ministarstvu kulture i informisanja i Agenciji za privatizaciju.

Ovaj vid privatizacije JIP „Novi put“ Skupštini grada, osnivaču, predložilo je Ministarstvo privrede, krajem novembra 2014. godine.

Direktor JIP ,,Novi put“ Ljubiša Vujić je izjavio da privatizacija medija u unutrašnjosti Srbije neće doneti ništa dobro građanima.

,,Iz iskustva iz 2007. godine, kada je bila bolja ekonomska situacija, znamo da je tada od 56 privatizovanih medija, opstao je samo jedan, Radio Srbobran sa dva zaposlena, dok je 55 medija bespovratno ugašeno. To nije dovoljno za javni interes, za zemlju u 21. veku koja aplicira da bude ravnopravni član Evropske unije, rekao je Vujić.

On je ocenio da će nakon neuspešnih privatizacija ,,gadjani biti uskraćeni za brojne informacije vezane za njihov svakodnevni život a prestaće da se beleži i ono što je tradicionalno i vredno u tim sredinama a što se beležilo decenijama unazad“.

U okviru JIP „Novi put“, izlaze nedeljne novine „Novi put“ od 1945.godine i ovaj nedeljnik je jedan od najstarijih štampanih medija u Srbiji, radio „Jagodina“ sa regionalnom frekvencijom, osnovan 1962. godine i televizija, sa lokalnom frekviencijom, formirana 2000. godine. „Novi put“ je smešten u zgradi koja je vlasništvo države.

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

01.04.

2015.

Jagodinski Žižak [neregistrovani] u 11:24

NASTRADAŠE KAO KOLATERALNA ŠTETA

Za najobičnijeg komentatora (nikad novinar), jedna od značajnijih neugodnosti je kad se mora ponavljati,svaki put jedno te isto pisati,pričati,što kažu - "kao Švaba tra-la-la".Znam sve to,pa opet - Jagodinac sam!
Konačno je kraj,mučni i mučki kraj.Osećam,i mene nagriza nekakva mučnina.Kako li je njima?A kako je onima?Onima je,valjda,već jednom,laknulo.Verujem,ne mogu se radovati,likovati.I oni se umorili,iscrpli.Ruku na srce,ipak,potrajalo je,mučili se poprilično.Njihovi,a "naši",znate vrlo dobro, koji su to "naši",sad će početi da savetuju,okrivljuju,sude,predlažu rešenja za izlazak iz ćorsokaka,nude svoju i "njihovu" pomoć,koja će se svesti,kao i do sada,na verbalno "saosećanje" u smislu - "šta ste tražili to ste i dobili".
Svojevremeno sam rekao,šta su im lokalni mediji krivi.Ali u čemu je bio problem?Pokušavam da shvatim.Možda i nije moglo drugačije obaviti posao.Ne mogu se donosti dva Zakona o medijima i informisanju.Jedan za lokalne a drugi za one "rogate".A i sigurno je-sigurno.Nikad se nezna kad će koji od srpskih medija da se "povampiri".
Ama,nešto se mislim,ako sve ima svoj kraj,mora biti da ima i svoj početak!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi