Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Vlasnici "Dinkićevih akcija" bez prava na akcije u medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

31. 03. 2015.

Autor: B. C. Izvor: Danas

Vlasnici "Dinkićevih akcija" bez prava na akcije u medijima

Zaposleni u medijima koji su u procesu privatizacije, a koji su dobili besplatne akcije nekoliko javnih preduzeća prethodnih godina, koje je obećao tadašnji ministar Mlađan Dinkić, neće imati pravo na vlasništvo u svom mediju ukoliko to glasilo ne bude želeo niko da kupi, predviđa se Uredbom o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija koju je Vlada Srbije usvojila na poslednjoj sednici.

Podsetimo, Zakonom o javnom informisanju i medijima, usvojenom u avgustu prošle godine, propisuje se da ukoliko neki medij ne bude privatizovan do 1. jula ove godine, akcije će biti ponuđene zaposlenima, a ukoliko ih oni ne prihvate, taj medij će biti ugašen.

Pravo na prenos besplatnih akcija imaju, inače, zaposleni ili oni koji su ranije bili zaposleni u izdavaču medija, u koje spadaju i penzioneri.

„Zaposleni imaju pravo na prenos besplatnih akcija za svaku punu godinu provedenu u radnom odnosu kod tog izdavača medija. Pravo na prenos besplatnih akcija može se ostvariti najviše za 35 godina provedenih u radnom odnosu kod tog izdavača medija“, predviđa se Uredbom.

Dalje se, međutim, propisuje da pravo na prenos besplatnih akcija ne ostvaruje lice koje je pravo na besplatne akcije i novčanu naknadu ostvarilo u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na besplatne akcije i novčanu naknadu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi