Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  ''Novi put'' je prepun briga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

09. 03. 2015.

Autor: J. Ćirić Izvor: Večernje novosti

''Novi put'' je prepun briga

- Prvi broj nedeljnika Pomoravlja, Resave i Levča, pod nazivom "Novi put", izašao je iz štampe u poslednjoj godini Drugog svetskog rata, 3. marta 1945.

Od tada, izlazi bez prekida, a 1962. godine pridružila mu se i Radio Jagodina treća radiostanica osnovana u Srbiji, odmah posle Radio Beograda i Radio Niša.

U prvoj godini novog milenijuma, signal je počela da odašilje i Televizija Jagodina, pa ova tri medija kojima je pridodat i internetportal danas čine JIP "Novi put" čiji zaposleni, uprkos brojnim razlozima za ponos, strepe da li će firma dočekati 71. rođendan.

Jer, gotovo svi lokalni mediji u Srbiji 1. jul dočekuju sa zebnjom, a direktor JIP "Novi put", novinar Ljubiša Vujić, smatra da je privatizacija lokalnih medija samo drugo ime za njihovo gašenje.

Takav scenario, kaže, već ve viđen 2007, kada je od 60 medija bespovratno ugašeno njih 55. U borbi za opstanak leđa su nam okrenula i esnafska udruženja, UNS i NUNS, dok nas bezrezervno podržava Sindikat novinara Srbije. Inače, nije tačno da je povlačenje države iz vlasništva zahtev Evrope, jer je nedavno Antun Filić, predsednik Sindikata novinara Hrvatske, u Beogradu, pred  predstavnicima našeg Ministarstva kulture i informisanja javno rekao da u Hrvatskoj i sada radi više od 60 medija koje u potpunosti finansiraju lokalne samouprave. Naravno, zato što je to u interesu javnosti objašnjava Vujić.

Problem 72 radnika jagodinskog "Novog puta", ali i još hiljada medijskih poslenika širom Srbije, smatra sagovornik "Novosti", brzo će početi da se tiče svih građana iz unutrašnjosti Srbije, koji neće moći da dobiju pravovremene i prave informacije iz svojih sredina.

Žitelje Pomoravskog okruga interesuje kako funkcionišu njihove opštine, a ne kakvi su problemi na Dorćolu, da li ima zastoja u saobraćaju na beogradskoj Gazeli i zašto nema struje na Vračaru.

Centralizovano informisanje kosi se sa javnim interesom, koji je osnovni razlog postojanja lokalnih medija zaključuje Vujić, ističući da JIP "Novi put" od lokalne samouprave, kao osnivača, ima punu finansijsku podršku, pa je raspodelom budžetskih sredstava predviđeno da dobiju isti iznos kao i lane.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi