Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Uskoro tenderi za prodaju četiri medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

28. 01. 2015.

Autor: B. Cvejić Izvor: Danas

Uskoro tenderi za prodaju četiri medija

Rok za privatizaciju 76 medija u Srbiji ističe za pet meseci, a još nije objavljen nijedan tender za njihovu prodaju. U toku je provera dokumentacije za četiri državna medija Gradski informativni centar Apolo iz Novog Sada, RTV Pančevo, Centar za informisanje Novi Kneževac i Radio Subotica, za koje se uskoro može očekivati objavljivanje tendera za prodaju.

 

U Ministarstvu privrede objašnjavaju za Danas da objava tendera u najvećoj meri zavisi od samog subjekta privatizacije kao i lokalne samouprave koja donosi Odluku o modelu, s obzirom da je većini medija u portfoliju Agencije za privatizaciju osnivač/većinski vlasnik lokalna samouprava.

Oni dodaju da će Agencija za privatizaciju objaviti tender za prodaju medija kada dobije privatizacionu dokumentaciju od subjekta privatizacije.

Privatizacionu dokumentaciju priprema subjekt privatizacije i dostavlja je Agenciji u roku od 30 dana od dana kada je Agencija subjektu dostavila Odluku o modelu i metodu privatizacije.

Agencija za privatizaciju je objavila javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za 76 subjekata koji obavljaju medijsku delatnost, od kojih je 56 preduzeća u većinskom vlasništvu lokalne samouprave, 15 u vlasništvu Agencije za privatizaciju, četiri Republike Srbije i jedno u društvenom vlasništvu.

U Ministarstvu privrede kažu da, prema Zakonu o privatizaciji, za subjekte privatizacije koji posluju većinskim kapitalom jedinice lokalne samouprave, odluku kojom se određuje model privatizacije donosi nadležni organ lokalne samouprave.

„Do današnjeg dana, nadležne lokalne samouprave su dostavile odluke o modelu za 18 medija, a dinamika dostavljanja odluka o modelu privatizacije zavisi od samih lokalnih samouprava. Mediji za koje su odluke donete su o tome obavešteni, te su dužni da Agenciji za privatizaciju dostave privatizacionu dokumentaciju“, objašnjavaju u Ministarstvu.

Kako dodaju, u zavisnosti od roka u kojem preduzeća dostave privatizacionu dokumentaciju, Agencija će preduzeti neophodne radnje u cilju objave javnog poziva.

„Veliki broj preduzeća koji obavlja medijsku delatnost te zbog teške finansijske situacije nisu u mogućnosti da obezbede sredstva za izradu privatizacione dokumentacije, te će Agencija za privatizaciju preduzeti mere u cilju prevazilaženja ovog problema“, napominje se u odgovoru Danasu.

Privatizacija medija je propisana Zakonom o javnom informisanju i medijima. Ona se po ovom zakonu vrši se na način kojim se obezbeđuje kontinuitet u proizvodnji medijskih sadržaja od javnog interesa, u periodu od pet godina od dana zaključivanja ugovora o prodaji kapitala.

Šta kažu propisi?

Propisano je takođe da ukoliko do 1. jula 2015. godine ne bude prodat kapital izdavača postupak prodaje kapitala se obustavlja, a kapital izdavača se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade. Ako zaposleni ne prihvate prenos besplatnih akcija medij prestaje da postoji i briše se iz Registra medija, a odluku o promeni delatnosti izdavača ili ukidanju izdavača donosi osnivač izdavača.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi