Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Radio Kikinda: Čekajući privatizaciju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

19. 01. 2015.

Izvor: RTV

Radio Kikinda: Čekajući privatizaciju

Kao najstarija lokalna radio stanica na severu Banata koja, pored programa na srpskom, program emituje na mađarskom, romskom i rumunskom jeziku, Radio Kikinda i zaposleni u toj lokalnoj medijskoj kući iščekuju ishod predstojeće privatizacije i nadaju se opstanku - uz mnoge nepoznanice i pitanja na koje odgovore očekuje preko dve hiljade zaposlenih u 74 medija u Srbiji.

 

Na osnovu javnog poziva Agenciji za privatizaciju, pismo o zainteresovanosti za kupovinu kikindskog JP ICK poslala je samo firma Feedback Consulting& New Media Production doo Novi Sad.

Prema podacima Agencije, isto preduzeće zainteresovano je za kupovinu još osam medija u Vojvodini.  

U narednih pola godine, za 19 zaposlenih u najstarijem kikindskom mediju JP Informativni centar Kikinda - Radio Kikinda, ostaje da se nadaju povoljnom ishodu predstojeće privatizacije. Ovogodišnjim opštinskim budžetom, finansiranje JP ICK planirano je do 1. Jula.

"Mi smo JP ICK uplanirali u prvih šest meseci, njihove lične dohotke, materijalne troškove, sve ono što im pripada. Nakon tog roka mi naprosto nemamo prava da medij finansiramo", kaže za RTV Stanislava Hrnjak, članica Opštinskog veća.
 
Procenjena vrednost kapitala Informativnog centra je milion i 516 hiljada dinara.

Javna licitacija je određena kao model privatizacije, ali se konkretni datumi još ne spominju.

Lokalna samouprava je u međuvremenu otpisala dugovanja JP ICK. Istovremeno, kao vlasnik zgrade u kojoj je sedište Radio Kikinde, Opština bi potencijalnom vlasniku omogućila zakup pod povoljnijim uslovima.

Za sada je to samo jedan zainteresovani potencijalni vlasnik.  

"Znamo da je pismo o zainteresovanosti poslala jedino firma Feedback Consulting& New Media Production doo Novi Sad. Oni su, bar za sada, jedini zainteresovani za kupovinu ICK. To ne mora, naravno ništa da znači, a kada bude određen datum prvog kruga licitacije znaćemo, nadamo se više", reči su predsednika Sindikata u JP ICK Branislava Ugrinova. 

Među zaposlenima u ICK za sada ne postoji dogovor, ni uslovi da sami preuzmu medij. Sredinom prošle godine kikindska lokalna samouprava značajno je smanjila plate zaposlenima, pa je sada prosečna neto plata u toj medijskoj kući 23 hiljade dinara.

"Sve je to, sasvim sigurno uticalo na izvestan pad motivacije. Zašto to kažem?! Iako je bilo razgovora i pokušaja, ne postoji zainteresovanost kod zaposlenih da se udruže i sami kupe firmu. Ipak, do konačnog datuma prvog kruga licitacije i u zavisnosti od daljeg razvoja situacije. Možda se i dogovorimo", objašnjava Ugrinov.

Setom zakona, koje je usvojila Vlada Srbije, privatizacija medija u Srbiji moraće da se završi do 1. jula ove godine. U predstojećoj privatizaciji i kikindsko Javno preduzeće Informativni centar Kikinda – Radio Kikinda očekuje novog vlasnika i nadaju se nastavku rada najstarije medijske kuće u Kikindi.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi