Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  "Glas Podrinja" ponovo na tenderu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

10. 12. 2014.

Autor: D. Eraković Izvor: Danas

Privatizacija šabačkih medija

"Glas Podrinja" ponovo na tenderu

U grupi od 73 medijske kuće na privatizaciju čekaju i dve šabačke.

Za sada za JP RTV Šabac kao i za list „Glas Podrinja“ interesovanje je pokazalo po pet eventualnih kupaca.

Međutim, po nezvaničnim saznanjima, radi se o ispitivanju terena i probnim balonima.

Posebno je na meti list „Glas Podrinja“, koji je već jednom bio prodat i to za rekordnu sumu od 720.000 evra, deset puta većoj od početne cene.

Desilo se, što je jedinstven slučaj, da kupci Slobodan Teodorović, preduzetnik u oblasti građevinarstva i rekonstrukcije objekata, i sveštenik Bogan Simanić uplate pet rata, a kad su zakasnili sa poslednjom, „Glas Podrinja“ je vraćen na početno stanje.

U suštini bila je to dobra kupovina jer je to list sa najdužom tradicijom u Šapcu, beleži 70 godina postojanja, sa tiražom koji je sedamdesetih godina iznosio i do 30.000, a u poslednje vreme oko šest hiljada, i sa poslovnim prostorom od 700 kvadrata.

Prihodi su zadovoljavajući sa prosečno oko deset strana čitulja, plus nekoliko oglasnih strana, tako da može ipak solidno da posluje.

Međutim, ono što je praksa prilikom kupovine medija ponovilo se i kod „Glasa Podrinja“, tako da je desetak novinara i saradnika godinudve po kupovini napustilo redakciju zbog omalovažavajućih postupaka vlasnika.

Trenutno list ima 18 zaposlenih, a na čelu su ovlašćeni zastupnici društvenog kapitala, i list nema gubitaka. JP RTV Šabac nastavlja tradiciju nekada najslušanije radiostanice u SFRJ, Radio Šapca, koji obeležava 45 godina postojanja, a TV Šapca od 2000. Kao retko koja lokalna medijska kuća nekadašnja zajednička redakcija lista, radija i TV, brojala je stotinak zaposlenih, a uz pomoć opštine izgrađen i tzv. Dom štampe sa oko 2.500 kvadrata.

Radiju i TV pripao je drugi, treći sprat i potkrovlje, opština je finansirala zamenu stolarije, uređenje fasade i unutrašnjeg prostora, a nedavno je završeno i sređivanje ravnog krova koji je prokišnjavao. Radio Šabac ima opštinsku frekvenciju, a TV Šabac regionalnu. Imaju dobro opremljene studije, pokretnu tehniku i tri automobila. Na platnom spisku je 51 zaposleno lice.

Godišnji budžet je oko 50 miliona dinara, s tim da oko polovine te cifre ubiraju sopstvenim prihodima od reklama i drugih aranžmana. Za razliku od ostalih javnih preduzeća u Šapcu ima najniži prosek zarada, do smanjenja od deset odsto iznosio je oko 30.000 dinara. Ono što brine zaposlene je upravo odnos prema profesiji, odnosno nikako ne žele da budu pokusni kunići i da zavise od nekih pojedinaca sa sumnjivim poreklom kapitala. Takođe, s obzirom da pripadaju sferi kulture i javne delatnosti od najvišeg značaja očekuju pristojan odnos budućih vlasnika.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi