Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija  |  Orbović: Mediji privatizovani zbog imovine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija

04. 12. 2014.

Izvor: Beta, RTV

Orbović: Mediji privatizovani zbog imovine

Privatizacija medija je jedan od najvećih promašaja u privatizaciji u Srbiji, izjavio je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubosav Orbović.

 

"Lokalni mediji u kojima je vršena privatizacija su promenili svoju namenu, očito da je privatizacija bila više zbog neke imovine nego što je bilo namere da ti mediji funkcionišu i rade u nekom narednom periodu, i to je prosto neprihvatljivo", rekao je Orbović u Jagodini na sednici Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije za Pomoravski okrug.

On je rekao da svaka sredina ima pravo da ima jedan medij koji bi pružao informacije o dešavanjima u toj sredini i da "to ne treba da bude privilegija samo velikih gradova".

Orbović je ocenio da predloženi model privatizacije medija ne vodi računa o interesu kupca "u tom prvom momentu" i o tome da li kupac ima cilj da nastavi da se bavi tom delatnošću.

"Bez sagledavanja tih dimenzija mislim da privatizacija ne bi smela da se vrši", izjavio je Orbović.

Prema njegovim rečima, lokalne uprave bi morale da imaju veću ulogu oko privatizacije lokalnih medija i da nastave da funkcionišu "tako što će lokalne medije zadržavati oko sebe".

Orbović je ocenio i da se ne sme dozvoliti da fabrike iz metalskog kompleksa odu u stečaj i propadnu ukoliko ne bude zainteresovanih kupaca.

"Mora se doći do nekih drugih načina na koji bi te fabrike mogle da profunkcionišu, a za svaku firmu iz metalskog kompleksa moraće da se traži pojedinačno rešenje", rekao je Orbović.

Privatne banke treba da se solidarišu s građanima

Orbović je ocenio da bi privatne banke, kojima su 2008. godine države iz budžeta dale pare za konsolidaciju, trebalo da smanje plate i da se solidarišu sa građanima.

"Kad je 2008. godine došla ekonomska kriza države sveta su preko tri hiljade milijardi dolara pomoći dale privatnim bankama iz budžeta, a u tome je učestvovala i Srbija u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima", rekao je Orbović.

Nažalost, kako je dodao, ni jedna od tih banaka nije tada ni kasnije smanjivala plate svom menadžmentu, ni jedan bonus nije smanjen, već su ostali na nivou kao da su poslovali sa najboljim mogućim rezultatima.

To je, prema njegovim rečima, neprihvatljivo.

"Te banke su privatne i ne može se dirati u njihovo pravo na zarade koje su izuzetno visoke i kreću se 50.000 i 100.000 evra a, s druge strane mi, i ne samo mi u Srbiji, već i u drugim zemljama sveta, došli smo do toga da 'skidamo plate'", rekao je Orbović.

"Privatne su sada, i niko se ne može mešati kolike će zarade isplaćivati, a države su se mogle mešati kada su ih finansirale iz budžeta novcem građana, da bi prebrodile krizu 2008. godine", dodao je predsednik SSSS.

Orbović je ocenio da je potpuno logično da, ako su države iz budžeta dale pare građana da banke srede svoje finansije, "onda je potpuno prirodno da i te banke budu solidarne sa građanima i Srbije i Evrope kojima se smanjuju plate i da one smanje plate svom menadžmentu".

 

Komentari (2)

ostavi komentar
ned

07.12.

2014.

Ristaanonymous [neregistrovani] u 21:42

Sramota

Isto tako velika je sramota razbijanje i privatizovanje sindikalnih organizacija. Na čelu razjdinjenih i razbijenih sindikata zaseli su ljudi koji su, poput feuda, privatizovali delove srpskih sindkalnih organizacija.

Odgovori
čet

04.12.

2014.

Dejan [neregistrovani] u 21:56

Sramota

Spisak je sraman i pokazuje da je ovakva divlja i ubrzana privatizacija katastrofalna za ostvarivanje prava na informisanje na lokalnom nivou. A šta mislite što se niko nije javio za dve velike televizije, NTV u Nišu i RTK u Kruševcu. Pa zato što tamo naprednjaci imaju svoje, Gašićeve, televizije, Zonu plus u Nišu i TV Plus u Kruševcu. Tamo će nezavisno, državnim novcem od projekata, da informišu naprednjački mediji, kao što je to već slučaj u Zaječaru sa BEST televizijom Saše Mirkovića. Ali uz stavljanje Studia B pod kontrolu, to je bio i cilj novih zakona.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi