Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Mirković: Biće ugašeno manje medija nego što se misli
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

26. 11. 2014.

Autor: Z. M. Izvor: Danas

Okrugli sto o perspektivi lokalnih medija u Srbiji

Mirković: Biće ugašeno manje medija nego što se misli

Posle 1. jula 2015. godine, kada ističe rok za povlačenje države iz vlasničke strukture medija, neće biti toliko ugašenih medija čiji su osnivači gradovi i opštine koliko se očekivalo, pošto je interesovanje za njihovu privatizaciju prilično ozbiljno, rekao je juče državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković, pozivajući se na informacije iz Agencije za privatizaciju.

 

Na Okruglom stolu o perspektivi lokalnih medija u Srbiji posle donošenja seta medijskih zakona, organizovanom povodom deset godina rada niškog Medija centra, Mirković je kazao da bi mediji i njihovi „saveznici“ trebalo da lobiraju da nakon 1. jula sledeće godine, od kada će lokalni mediji moći da se finansiraju isključivo kroz projekte, ne budu smanjene budžetske „stavke“ za medije u odnosu na one koje su postojale u vreme kada je lokalna samouprava mogla da bude njihov osnivač.

On je kazao da je Ministarstvo kulture nedavno donelo Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti informisanja, u kojem je jasno naveden način na koji se to može činiti, što je jasan znak da je država „vrlo namerna“ da medijski zakoni zažive.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović izrazio je bojazan da povlačenje države iz medija i njihovo projektno finansiranje neće zaživeti do pripisanog roka jer će država kasniti sa usklađivanjem nove medijske politike i budžetskog planiranja, a cela sledeća godina će proći „u ubeđivanju lokalnih velmoža da više ne mogu na stari način deliti sredstva podobnim medijima“.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić „priznao“ je da lokalna samouprava u Nišu za sada „prilično nespremna“ za projektno finansiranje medija, najavljujuć i da će se kao predsednik Stalne konferencije gradova i opština založiti da lokalne samouprave u Srbiji u budžetima izdvoje sličan procenat sredstava za finansiranje medijskih projekata.

Čabarkapa: Poništiti set zakona

Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije, kazala je da je potpuno jasno da nakon ovog seta medijskih zakona lokalni mediji u Srbiji nemaju nikakvu perspektivu, ocenjujući da će se oko 80 medija čiji su osnivači gradovi i opštine ili ugasiti ili će ih privatizovati lokalni partijski funkcioneri.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi