Naslovna  |  Aktuelno  |  Privatizacija medija od 2014. godine  |  Zagrevanje za privatizaciju medija: „sluđivanje” RTV Pančeva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija od 2014. godine

01. 10. 2014.

Autor: D. Vukašinović Izvor: Pančevac

Zagrevanje za privatizaciju medija: „sluđivanje” RTV Pančeva

Propisi kažu da će privatizacija medija biti obavljena po modelu koji bude odabrala država, a sa stanovišta naše političke prakse to znači najjača partija u vlasti.

Agencija za privatizaciju ne daje podatke o broju zainteresovanih kupaca i tako stvara pogodno tlo za različite glasine, „kombinacije”, smutne radnje sa zadnjim namerama koje se popularno zovu spinovanje… Takvo sluđivanje u poslednje vreme doživljavaju zaposleni u RTV Pančevu, a odvija se u dva smera.

Jedan je pokušaj izmene Statuta firme, a drugi promena političkog patronata nad uređivačkom politikom. Sve poznate činjenice ukazuju na to da oba „spina” dolaze iz iste političke kuhinje.

Tijana Milanović, predsednica Nadzornog odbora lokalnog RTV-a, izabrana na predlog SNS-a, krenula je u akciju izmene Statuta tog preduzeća, kako bi glavni urednici radija i televizije morali da imaju visoku stručnu spremu. Taj potez je pravdan potrebom da se ovaj akt usaglasi sa odgovarajućim zakonima, ali je protumačen kao udarac na Nevenu Simendić, urednicu televizije, koja ne ispunjava ovaj uslov. Upućeni u zbivanja iza lokalne scene tvrde da je uzrok bila jedna žučna svađa ove novinarke s lokalnom funkcionerkom SNS-a, nakon koje je Simendićeva odabrala „pogrešan” politički patronat.

Direktorka Tatjana Jelesić je odolevala nastojanjima da Statut bude promenjen, a zasad poslednji čin te predstave dogodio se u ponedeljak, 22. septembra, na sednici Nadzornog odbora, kada je trebalo da se glasa za predložene izmene. Nezvanično se saznaje da su pred taj sastanak popravljeni odnosi između glavne struje u pančevačkom SNS-u i urednice TV Pančeva, pa je u predlog Statuta uneta novina da urednik mora imati fakultet „ili da je istaknuti novinar koji se dokazao izuzetnim rezultatima rada u novinarskoj profesiji”. U raspravi o ovom aktu, na poziv Milanovićeve, učestvovali su i predstavnici Samostalnog sindikata i Sindikata RTV Pančeva, s tim da se Samostalni sindikat usprotivio ovoj formulaciji.

Nakon prepirke jednog broja prisutnih, predsednica NO je, prema tvrdnjama učesnika, izjavila kako je trpela velike pritiske da promeni Statut i potom je glasala uzdržano za dokument koji je bar formalno sama predložila. – Neću davati nikakve izjave dok se sve to ne završi. Mogu samo da kažem da će se zakon poštovati, jer sada nije ispoštovan – bilo je jedino što je Milanovićeva rekla za „Pančevac”. Jelesićeva je ocenila da se novi medijski zakoni i Zakon o javnim preduzećima uopšte ne bave stručnom spremom urednika, niti daju ovlašćenje Nadzornom odboru da bira urednike, kako piše u važećem Statutu lokalnog radija i televizije.

Naša sagovornica je dodala kako, prema pomenutim propisima, takvo pravo ima isključivo direktor.

– Ja sam kao direktor zainteresovana za održavanje postojećeg stanja, jer očekujem da će se proces privatizacije veoma brzo odvijati i da je potrebno sve napore usmeriti na održavanje proizvodnje programa i očuvanje radnih mesta. Borim se za zatečeno stanje, jer je pametnije da sačuvam urednike, programe i najveći broj zaposlenih, nego da neko dođe i napravi to što namerava – rekla je direktorka lokalnih elektronskih medija.

Poslednja rečenica odnosi se na glasine o tome da će ovo preduzeće kupiti Zoran Bašanović, vlasnik televizije „Kopernikus” i član Glavnog odbora SNS-a. Radnicima RTV-a je servirana priča da će nakon smene urednika uslediti izmena programskih šema radija i televizije, na osnovu čega će biti prepolovljen broj zaposlenih. Jelesićeva je izjavila kako je od predsednice Nadzornog odbora saznala da je za kupovinu RTV Pančeva zainteresovan „jedan ozbiljan privrednik koji se bavi medijima”.

U ovom trenutku je teško proceniti da li se radi o realnoj najavi stavljanja ovih medija pod partijsku kontrolu ili je reč o još jednom od „spinova” s ciljem da se od suparničke strane preuzme kontrola nad emitovanim sadržajima.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi