Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Politike i Kurira (2015)  |  „Politika” i neprijateljsko preuzimanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Politike i Kurira (2015)

15. 10. 2015.

Autor: Uredništvo „Politike” Izvor: Politika

„Politika” i neprijateljsko preuzimanje

„Politika” se poslednjih dana nalazi na žestokom udaru još neidentifikovanog političko-finansijskog kartela jer se jasno usprotivila nameri tabloida „Kurir”, koji po drugi put pokušava da, pored ostalog, kupi i najstariji list na Balkanu.

„Kurirov” način kupovine nalik je „neprijateljskom preuzimanju”, a ne poslovnoj transakciji. Valjda po onoj istoj logici po kojoj žurnalizam u „Kuriru” više liči na „razbojništvo po peru” nego na novinarstvo – u duhu sto godina starog, ali besmrtnog poređenja „Politikinog” autora Jovana Dučića.

U kampanji koja je započela prostačkim SMS-om osnivača „Kurira” Raje Rodića, pravosnažno osuđenog na dve godine zatvora i šest godina zabrane obavljanja svih dužnosti u vezi sa raspolaganjem, upravljanjem i korišćenjem tuđe imovine, dominira teza da je „Politika” tobož na „budžetskim jaslama” i državnoj pomoći i da su zaposleni neka vrsta državnih činovnika koji plate dobijaju iz budžeta države Srbije.

Ništa nije dalje od istine. List „Politika” ne finansira se iz budžeta već se izdržava isključivo od sopstvenih prihoda i živi od svojih čitalaca. Ne zavisi ni od tajkuna ni od države jer od njih ne dobija pare. Od 2009. godine kompanija PNM, koja izdaje naš list, nije uzela nijedan kredit niti bilo kakvu pozajmicu. PNM uredno plaća poreze i izmiruje sve svoje obaveze prema dobavljačima, a „Politika” je ujedno i možda jedina medijska kuća u Srbiji koja godinama redovno i na vreme isplaćuje zarade i sva druga davanja zaposlenima. Od 2010. svake godine je pozitivna prema EBITDA (skraćenica koja u međunarodnom računovodstvu označava rezultat iz operativnog poslovanja). SID banka i Austrija banka dale su PNM-u najviši rejting za osiguranje poslovnih transakcija, kao jedinoj kući u Srbiji sa visokim rejtingom poslovanja.

Ljudi koji rade u „Politici” s ponosom govore o tradiciji našeg lista, ali je sasvim moguće da vlasnici „Kurira” misle da je istorija „Politike” suviše monotona jer više od 111 godina poslujemo pod samo jednim imenom. To mora da je jako dosadno za ljude koji ni sami više ne znaju koliko su firmi osnovali ili ugasili kako bi izbegli plaćanje poreza, radnika, dobavljača i ogromnih sudskih kazni.

„Politika” zato zahteva od istražnih organa da temeljno ispitaju poslovanje i naše kuće, ali i tih takozvanih šampiona medijskog preduzetništva koji su sami ugasili više medijskih preduzeća nego što je u Beogradu poslednjih decenija izlazilo novina. Budući da smo uvereni da Raja i njegova deca imaju kuraž za sitne spletke ali ne i sposobnost da sami preuzmu kompaniju poput „Politike”, smatramo da su državni organi dužni da objasne koji su politički i finansijski moćnici izabrali Rodiće za svoje podizvođače.

Jer ovde nije reč ni o biznisu, ni o slobodnom tržištu, već o kršenju čitavog niza zakona i propisa ove zemlje.

 

Komentari (4)

ostavi komentar
pet

16.10.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 17:19

moram da pitam

A zasto bi Politika bila izuzeta od divlje raspodaje svega u Srbiji? Hteli ste kapitalizam, gospodo, duvali ste u pistaljke i lupali u serpe, a sada uzivajte.

Odgovori
pet

16.10.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 08:21

Svrati bato

Neka je ova priča o poslovnim rezultatima Politike i tačna,ali je još tačnije da bi ukoliko bi se Rodići uselili u ovu najstariju i najugledniju medijsku kuću u Srbiji, to bio definitivni poraz srpskog novinarstva.Raja Rodić je sa sinovima već napravio toliku štetu i novinarstvu i državi da ga treba saterati u onu njegovu kafančinu pod imenom "Svrati bato" da od nje živi i zarađuje.Jer ono što Rodići decenijama rade i novinarstvu i državi je nedopustivo žmurenje i pred pravdom i pred zakonima ove zemlje po kojoj inače haraju njima slični!

Odgovori
čet

15.10.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 21:05

Gubitak

Proslu poslovnu godinu PNM je zavrsila sa gubitkom od 160 miliona dinara, plus gubitak zavisnog preduzeca Politika Stamparija od 100 miliona dinara. To su podaci iz zavrsnog racuna. Znaci, nije istina da kuca od 2010. godine posluje svake godine pozitivno. Urednistvo Politike duzno je da se zbog ove neistine izvini citaocima. Ako je neistina plod dezinformacije poslovodstva, onda je urednistvo duzno da javno pozove poslovodstvo da podnese ostavku. Ako je urednistvo namerno obmanulo javnost, onda bi i samo moralo da podnese ostavku. Iskreno se nadam da je bilo obmanuto i da ce imati snage da ucini sto dolikuje casnim novinarima.

Odgovori
čet

15.10.

2015.

Goran [neregistrovani] u 14:02

A plata?

Dosta vise o Politici svaki dan. Ljiljana Smajlovic i Uns su bili za divljacku privatizaciju svih lokalnih i regionalnih medija. Sada kada isti takvi "investitori" zele da kupe Politiku sada je odjednom problem. Ali ne kaze se dzabe ko drugom jamu kopa sam u nju upada. Uzgred, kolika je plata celnicima Politike?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi