Naslovna  |  Aktuelno  |  Pogledi  |  Stanje autizma ne smemo dovoditi u vezu sa terorizmom i masovnim ubistvima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pogledi

08. 05. 2023.

Autor: Branko M. Žujović Izvor: UNS

Stanje autizma ne smemo dovoditi u vezu sa terorizmom i masovnim ubistvima

Gostujući na RTS-u 4. maja ove godine, profesor Fakulteta političkih nauka, Dragan Simeunović, doveo je osobe sa poremećajem iz spektra autizma, odnosno Aspergerovog sindroma, u vezu sa terorizmom i masovnim ubistvom koje se dogodilo u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”.

Usledila je reakcija Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom i izvinjenje RTS-a.

Profesor Simenunović ponovio je ovu tvrdnju na “Kurir” televiziji.

On je tom prilikom još jednom saopštio da mu je dečji psihijatar iz SAD, Dejan Budimirović, pisao da je, prema onome što je Budimirović “video” iz SAD, moguće da je kod maloletnog ubice posredi jedna vrsta autizma, odnosno Aspergerov sindrom koji se, po Simeunovićevim rečima, “odlikuje” baš u godinama puberteta.

Podsećam da je dr Nenad Glumbić sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u izjavi datoj ovim povodom jasno saopštio da se Aspergerov sindrom više zvanično ne koristi kao oznaka za visokofunkcionalni autizam, da se autizam ne može prvi put javiti u pubertetu i da povezivanje kriminala i autizma u medijima podstiče negativne stavove prema osobama sa poremećajem iz spektra autizma.

Glumbić je pritom nedvosmisleno saopštio i da je svako, pa i implicitno povezivanje stanja autizma sa masovnim ubistvima neetička i neodgovorna praksa.

Molim kolege novinare da u emisijama i novinarskim prilozima zaštite osobe iz autističnog spektra, čije stanje ne može biti povezivano sa masovnim ubistvima, terorizmom i kriminalom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi