Naslovna  |  Aktuelno  |  Pogledi  |  Svako ima pravo na slobodu izražavanja u SAD, osim predsednika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pogledi

09. 01. 2021.

Autor: Pavle Kosić Izvor: UNS

Tviter trajno ukinuo nalog Donalda Trampa

Svako ima pravo na slobodu izražavanja u SAD, osim predsednika

„Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; ovo pravo obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obaveštenja i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice“.

Od jutros, ovo pravo garantovano članom 19. Opšte deklaracije o ljudskim pravima ne važi za još uvek aktuelnog predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Tviter nalog Donalda Trampa koji prati skoro 90 miliona ljudi više ne postoji. Ta društvena mreža je svoju odluku pokušala da opravda „rizikom od daljeg podsticanja nasilja“.

Uzbunjivač Edvard Snouden je u reakciji na ovu vest podsetio nadamnatio memoriae“, latinski izraz kojim se označava brisanje i zabrana javnog sećanja na neku osobu. Kazna je bila svojstvena Rimskoj republici, ali ne i demokratijama 20. i 21. veka.

Osim Tvitera, reagovali su i Fejsbuk i Instagram koji su Trampove profile suspendovali (zasad) na određeni period. U isto vreme, alternativna platforma „Parler“ je uklonjena sa Play prodavnice.

Ne radi se ovde samo o kršenju Prvog amandmana američkog Ustava, pošto ovo nije samo problem jedne države ili jedne privatne kompanije. Postavlja se pitanje, šta nam tek predstoji? Donalda Trampa su, navodno, skidali sa vlasti zbog njegovih „autokratskih“ aspiracija, a sada ga modernizovanim srednjovekovnim metodama uklanjaju iz javnog života?

Ne treba zanemariti ni činjenicu da se ovo dešava samo dva dana nakon što je osnivaču „Vikiliksa“ Džulijanu Asanžu odbijena kaucija. On je još pre nekoliko godina upozorio na tamnu stranu Interneta: „Internet, naše najveće sredstvo emancipacije, transformisan je u najopasnijeg podupirača totalitarizma kog smo ikada videli“.

Ni švedski novinar Piter Imanuelsen nije optimista. On predviđa da „ulazimo u zastrašujuća vremena cenzure, poslednji put viđene u Sovjetskom Savezu“.

A 2021. je tek počela.

* Autor je student novinarstva na Fakultetu političkih nauka

Komentari (2)

ostavi komentar
sub

09.01.

2021.

Божидар Анђелковић [neregistrovani] u 13:16

Владалац

’'Da bi saznao ko nad tobom vlada, jednostavno saznaj koga ne smeš da kritikuješ.’’
(Volter)

Odgovori
sub

09.01.

2021.

Mihailo Kotarac [neregistrovani] u 13:05

Kakve veze ima...

... kakve veze ima sto je Asanžu odbijena kaucija sa relativizacijom govora mržnje i eufemizmima pokrivenim pozivima na nasilje koje je Tramp širio? Ja ne razumem zašto UNS objavljuje ovakve tekstove u kojima se besmisleno porede babe i žabe. Mladi gospodin je prošli put apelovao da se dozvoli širenje laži pa da onda novinari rade na tome da ih ispravljaju. Ja se nadam da se to ne uči na studijama žurnalistike na FPN.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi