Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Crveni krst Srbije: Nema novih narodnih kuhinja, a kuvani obroci stižu na adresu 1.772 korisnika starijih od 65 godina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

24. 04. 2020.

Autor: D. Bjelica Izvor: UNS

Crveni krst Srbije: Nema novih narodnih kuhinja, a kuvani obroci stižu na adresu 1.772 korisnika starijih od 65 godina

Za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ koju je Udruženje novinara Srbije pokrenulo u vreme vanrednog stanja zbog koronavirusa Crveni krst Srbije odgovorio je da nije bilo pokretanja narodnih kuhinja u sredinama u kojima nisu postojale, a da kuvane obroke na kućnu adresu dobija 1.772 korisnika starija od 65 godina, dok za 2.006 njih pripremljene obroke preuzimaju mlađi članovi porodica.

Iz Crvenog krsta naveli su da se u ovom momentu u 65 sredina pripremaju i distribuiraju topli kuvani obroci.

„Pored starijih obroci se distribuiraju na kućnu adresu još 483 ugrožena korisnika koji imaju poteškoće u kretanju zbog bolesti, invalidnosti“, rekla je UNS-u Slađana Dimić iz Crvenog krsta Srbije.  

Na pitanje da li Vlada ili lokalni krizni štabovi organizuju narodne kuhinje tamo gde ih nije bilo Crveni krst odgovara da prema informacijama koje imaju nisu pokrenute nove narodne kuhinje.

„Prioritet u realizaciji Programa narodnih kuhinja za koji je nadležan Crveni krst u Srbiji jeste usmeren na sistem podrške koji već postoji i prilagođavanju datim okolnostima“, odgovorila je Dimićeva.

Ona je napomenula da se sistem narodne kuhinje pokreće ukoliko postoji mogućnost da se na održiv način organizuje pružanje takve usluge i da podrazumeva zajednički rad lokalne samouprave, centra za socijalni rad i Crvenog krsta.

Građanina koji se obratio UNS-u interesovalo je da li će biti otvorene narodne kuhinje u mestima u opštini Alibunar.

„U opštini Alibunar više od dve decenije postoji narodna kuhinja koju koordinira Crveni krst Alibunar. U okviru ove narodne kuhinje obroci za 250 korisnika distribuiraju se na pet distributivnih punktova“, rekla je Dimićeva UNS-u.

Ona je objasnila da se korisnicima narodne kuhinje u Alibunaru u periodu krize dostavljaju paketi hrane, a da je tamo gde su uslovi postojali nastavljeno sa distribucijom kuvanih obroka.

„Čim se budu stvorili uslovi za ponovnu kontinuiranu i bezbednu realizaciju pripreme i distribucije obroka na svim punktovima kako je to činjeno i pre krize, sistem će ponovo biti uspostavljen i korisnici obavešteni“, navela je Dimićeva.

Pitanja na koje je UNS tražio odgovore su: Da li Vlada ili lokalni krizni štabovi organizuju narodne kuhinje tamo gde ih nije bilo? Da li sve narodne kuhinje dostavljaju hranu svojim korisnicima starijim od 65 godina jer ne smeju da izlaze tokom vanrednog stanja? Interesuje me, konkretno, hoće li biti otvorene narodne kuhinje u mestima u opštini Alibunar.

UNS nastavlja da na svom sajtu www.uns.org.rs objavljuje pitanja građana i odgovore nadležnih u rubrici „Građani traže da novinari pitaju“.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi