Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Nema vanredne novčane pomoći za nezaposlene prijavljene u Nacionalnoj službi za zapošljavanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

16. 04. 2020.

Autor: S. Dimitrijević Izvor: UNS

Nema vanredne novčane pomoći za nezaposlene prijavljene u Nacionalnoj službi za zapošljavanje

Nezaposleni koji su prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a do sada nisu dobijali novčanu nadoknadu, neće po tom osnovu dobiti novčanu pomoć u vreme vanrednog stanja zbog koronavirusa, odgovorili su Udruženju novinara Srbije iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

"Ne postoji pravni osnov kao ni finansijske mogućnosti za isplatu drugih vrsta naknada nezaposlenim licima od strane Nacionalne službe za zapošljavanje osim onih koje su propisane Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti", navedeno je u odgovoru UNS-u za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“.

NZS savetuje one koji smatraju da im je povređeno neko od prava iz oblasti rada da se obrate Inspektoratu za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao organu koji je zadužen za inspekcijski nadzor u oblasti radnih odnosa.

UNS-u je identičan odgovor stigao i od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u kome stoji da mogu da se obrate njima ili NSZ i da će nakon uvida u konkretan slučaj, svaki građanin dobiti odgovor.

Za rubriku "Građani traže da novinari pitaju koju je UNS pokrenuo po uvođenju vanrednog stanja obratio nam se građanin koji se šest meseci vodio kao nezaposlen na evidenciji NSZ, a za to vreme je radio u privatnoj firmi.

"Radio sam u privatnoj firmi od septembra do februara meseca, navodno probni rad, radio sam i po 12 sati, završavao poslove i niže spreme i moje visoke... i rekli su mi da više ne moram da dolazim, zadovoljio sam njihove kriterijume i da će me zvati kad krenu sa radom u novoj hali. Kad sam otišao u NSZ za uredno javljanje rekli su mi da nisam uopšte skinut sa evidencije i da se vodim i dalje kao nezaposleno lice".

Iznoseći problem ovog sugrađanina, UNS je postavio pitanje Ministarstvu za rad i Nacionalnoj službi za zapošljavanje da li država planira novčani pomoć licima koja su na evidenciji NSZ, a ne ostvaruju pravo na novčanu nadoknadu.

 

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

05.07.

2020.

nezaposleni [neregistrovani] u 10:54

Naknada

Sem redovnog prava na novčanu nadoknadu u slučaju otkaza, država se apsolutno nije bavila ovom kategorijom stanovništva u toku pandemije (postoje oni koji nadoknadu ne primaju a na evidenciji su NSZ).

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi