Naslovna  |  Aktuelno  |  Građani traže da novinari pitaju  |  Koronavirus u zatvorima: Nema preminulih, bolnički lečeno 26 osuđenika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Građani traže da novinari pitaju

17. 12. 2020.

Autor: Ž. Stevanović Izvor: UNS

Koronavirus u zatvorima: Nema preminulih, bolnički lečeno 26 osuđenika

Od marta do danas 26 lica lišenih slobode u Srbiji hospitalizovano je sa infekcijom koronavirusa, a niko od zaraženih zatvorenika nije preminuo, rečeno je u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“ Udruženja novinara Srbije (UNS).

U pisanom odgovoru navodi da se da je ukupan broj zatvorenika u Srbiji 10.626, a da kod najvećeg broja zaraženih koronavirusom nije bilo potrebe za hospitalizacijom.

„Lica su se osećala dobro, uglavnom bez izraženih simptoma i sa blagom kliničkom slikom. U skladu sa merama prevencije koje su na snazi od 11. marta, ova lica su sve vreme pod pojačanim medicinskim nadzorom u delu zavoda koji je namenjen za smeštaj lica kod kojih se ustanovi infekcija“, piše u odgovoru UNS-u.

Uprava je dodala da u zavodima nije bilo slučajeva infekcije ni kod jednog osuđenog niti pritvorenog lica od aprila pa sve do sredine novembra, kada je otkriveno prisustvo virusa kod 53 lica u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu.

„Oni su svi ozdravili i vraćeni su u matični paviljon. U pitanju su bila novoprimljena lica za koje je antigenskim testom utvrđeno prisustvo virusa odmah po dolasku u ustanovu, kao i kod onih lica koja se već nalaze u karantinu koji je uveden kao mera prevencije u svim zavodima od marta meseca. Lica su se osećala sve vreme dobro, uglavnom nisu imala izražene simptome i bila su neprestano pod pojačanim medicinskim nadzorom, u skladu sa merama prevencije od marta“, navodi se u dopisu Uprave.

Uprava je navela da je od proglašenja vanrednog stanja naložila svim zavodima mere prevencije na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

„Sva novoprimljena lica u zavodima su izdvojena u manjim sobama, u karantinu, u periodu od dve nedelje i to pod pojačanim zdravstvenim nadzorom. U tom periodu oni nemaju kontakt sa licima koja se već nalaze u zavodu. Tim licima se meri temperatura beskontaknim toplomerom i utvrđuje se da li lice ima i znake respiratorne infekcije“, piše u odgovoru za rubriku „Građani traže da novinari pitaju“.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija navela je da su posete osuđenim licima zabranjene 30. marta u skladu sa zdravstvenim preporukama, a da su ponovo dozvoljene 12. maja uz striktnu primenu zaštitnih mera.

„Slobodan izlazak u grad, posete porodici i srodnicima za vikend i praznicima, nagradno odsustvo iz zavoda do sedam dana u toku godine, korišćenje godišnjeg odmora izvan zavoda…odloženi su od 11. marta i ta mera je i dalje na snazi. To znači da osuđenici od navedenog datuma ne izlaze na vikend“, navode iz Uprave.

Osuđenici su obavešteni, piše u odgovoru UNS-u, da će odmah nakon normalizacije stanja sva suspendovana prava i pogodnosti biti nadoknađena.

U Specijalnoj zatvorskoj Bolnici u Beogradu, kaže se dalje u odgovoru, i još devet ustanova pod ovom Upravom od jula ove godine dozvoljeno je osuđenicima da preko Skajpa i Vibera imaju kontakt sa porodicom. U te ustanove spadaju i Vaspitno-popravni dom u Kruševcu, Kazneno popravni zavod za maloletnike u Valjevu, Kazneno popravni zavod za žene u Požarevcu i najveći zatvor u zemlji u Sremskoj Mitrovici.

U rubrici „Građani traže da novinari pitaju“ UNS je dobio pitanje: „Koliko je zatvorenika u Srbiji bilo na bolničkom lečenju zbog zaraze koronavirusom od početka epidemije, odnosno od marta ove godine do danas? Koliko ih je bilo u zatvorskim, a koliko u drugim bolnicama u Srbiji kao i koliko je zatvorenika u pomenutom periodu preminulo od posledica infekcije“.

Pitanja možete poslati na imejl: zikica.stevanovic@uns.rs, a mi ćemo tražiti odgovor nadležnih.

_____________________________________________________________

Tekst je nastao u okviru projekta „Građani traže da novinari pitaju“, koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi